"PDL are cele mai multe de pierdut din alianţa cu PSD"

"PDL are cele mai multe de pierdut din alianţa cu PSD"

Politologul Bogdan Teodorescu a analizat, pentru evz.ro, efectele pe care le poate avea alianţa PSD-PDL asupra electoratului celor două partide. Din punctul său de vedere, alegătorii PSD pot accepta această coaliţie cu mai multă uşurinţă, "fiind un electoral civic, interesat de ce obţine în mod direct de la această guvernare". În schimb, electoratul PD-L, care este "mai educat", se poate orienta, dezamăgit, spre Partidul Naţional Liberal.

Evz.ro: Credeţi că Theodor Stolojan este cea mai bună soluţie pentru postul de premier în contextul actual? Bogdan Teodorescu: Depinde din ce perspectivă privim. Din punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu este o soluţie foarte bună. După multă vreme, şi-a făcut rost de un premier cu care să discute, cu care să se înţeleagă. Sunt câteva lucruri importante de subliniat aici. În primul rând, numirea lui Theodor Stolojan îi scoate complet din calcul pe liberali, deoarece am fi naivi să credem că PNL va accepta un Executiv condus de Stolojan. De asemenea, împărţirea mandatului de premier în doi ani şi doi ani este exclusă...

...deci nu mai pot exista surprize? Din acest punct de vedere nu. Dar PSD şi PDL pot să nu se înţeleagă, iar atunci PDL nu va avea majoritate, chiar împreună cu UDMR şi minorităţile naţionale. Urmează punctele grele ale negocierii. Ministerul Justiţiei, spre exemplu, reprezintă una dintre mizele majore. Dacă PDL insistă cu numirea Monicăi Macovei la Justiţie, PSd nu va accepta cu siguranţă. Nu ştiu ce i se pare mai important-formarea cât mai repede a unui Guvern sau lupta anti-corupţie.

Credeţi că va dura această controversată alianţă PSD-PDL? Practica ne spune că nu. Contează însă foarte mult interesele actorilor principali şi cele ale grupurilor pe care aceştia le reprezintă. Dacă Traian Băsescu va face ce a făcut în trecut, alianţa nu va dura. PSD este însă un partid mai pragmatic decât PNL.

Multe dintre voturile primite de PDL au fost împotriva PSD. Raţionamentul poate funcţiona şi în sens invers. Cum va influenţa parafarea acestei alianţe electoratul? Putem vorbi despre o pierdere a credibilităţii? Da. Sunt însă două niveluri de discuţie. Electoratul PSD este unul mercantil, interesat de ce obţine în mod direct în urma guvernării. Dacă zona pensiiilor, salariilor, protecţiei sociale va fi mulţumitoare, nu cred că înţelegerea cu PDL va afecta în mod negativ. Electoratul său este unul civic, nu are dileme majore.

În schimb, electoratul PDL este unul bazat pe criterii morale de judecată. Dacă guvernarea va renunţa la câteva paradigme importante PDL, aşa cum este lupta anti-corupţie, alegătorii se vor orienta spre altă parte. PNL ar putea "confisca" o parte din electoratul nemulţumit al PDL.

Electoratul PDL este mai citit, mai educat. Formatorii de opinie apropiaţi Partidului Democrat Liberali sunt ostili acestei inţelegeri cu PSD şi pot eroda credibilitatea partidului. Din acest punct de vedere, PSD are mult mai puţin de pierdut.

Poziţia preşedintelui Băsescu în aceste negocieri va influenţa cursa prezidenţială de anul viitor? Calculul lui Traian Băsescu mi se pare destul de solid. În primul rând, PSD, fiind la guvernare, nu va nominaliza un candidat foarte puternic, care să fie sprijinit de toată organizaţia. Mai există posibilitatea ca PSD să se erodeze la guvernare. Astfel, presupusul contracandidat în cursa prezidenţială ar pleca de la PNL, adică de undeva din jurul a 20%. Citiţi şi: 

STOLOJAN, NOUL PREMIER

CUM VA ARĂTA VIITORUL GUVERN

Ne puteți urmări și pe Google News