PDL a contestat la Curtea Constituțională legea electorală
- Carmen Vintil ă
- 8 iunie 2012, 14:13
Democrat-liberalii au contestat la Curtea Constituțională legea adoptată de Parlament, care prevede introducerea votului uninominal pur pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, precum și eliminarea pragului electoral.
UPDATE 13.05. "PDL a contestat la Curtea Constituţională modificările aduse de USL legii electorale (...) Legea votului uninominal majoritar adoptată în Camera Deputaţilor încalcă în principal articolul 2, alienat 1 din Constituţia României care consfinţeşte că suveranitatea naţională a poporului se exercită prin referendum, lucru de care USL nu a ţinut cont. (...)Prin creşterea numărului de parlamentari şi păstrarea celor două Camere ale Parlamentului, USL nu respectă rezultatele referendumului din 2009 şi voinţa cetăţenilor de a reduce numărul de parlamentari, precum şi de a modifica structura Parlamentului (...) USL creşte numărul parlamentarilor la minim 481 şi nu ţine cont de Constituţie care spune că numărul de parlamentari se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării, încălcându-se astfel articolul 62 alineat 3 din Constituţie. (...) Conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut cu un număr considerabil. USL, prin modificările aduse legii electorale, încalcă normele constituţionale privind principiul reprezentativităţii şi egalităţii în drepturi. Avem pe de o parte inegalitate între cetăţenii din diferite judeţe, pentru că la o populaţie egală, numărul de mandate va fi diferit, adică majorat în funcţie de ponderea unei minorităţi (...) Prin noua lege a uninominalului se încalcă şi normele reprezentativităţii, pentru că numărul de mandate nu va fi stabilit în baza reprezentativităţii, ci în raport cu ponderea minorităţilor, la un prag stabilit în mod aleatoriu la 7%. Proiectul USL încalcă și articolul 62, alineatul 2, din Constituţie care reglementează faptul că organizaţiile minorităţilor naţionale care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament au dreptul la un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Instituirea în noua lege a unor reguli distincte între noţiunile de minoritate naţională şi minoritate locală crează confuzie", a declarat președintele Organizației de femei a PDL,Sulfina Barbu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu a subliniat că mai există un set de motive importante pentru atacul CCR. "Guvernul Ponta și USL practică ca politică de stat înfricoșarea și intimidarea.(...) Și Ponta și Antonescu au spus că scopul real al acestei legi nu este acela de a da României un Parlament mai reprezentativ ci acela de a distruge PDL-ul. O să plătească politic și electoral pentru această atitudine. (...) Curtea Constituţională a mai oprit o dată un abuz al Guvernului Ponta, când acesta a decis să fure banii comunităţilor locale.(...) La fel îi va opri şi acum să aducă aceste modificări abuzive legii electorale", a spus Voinescu. "PDL este ultimul și singurul apărător al celor 7,7 milioane de votanți care au spus «vrem Parlament unicameral", a mai declarat Sever Voinescu. Democrat liberalii au anunțat încă din ziua adoptării legii că o vor ataca la Curtea Constituțională. "PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300", declara atunci Sulfina Barbu, amintind că parlamentarii din USL şi-au schimbat poziţia faţă de perioada în care se aflau în Opoziţie şi afirmau că doresc reducerea numărului de parlamentari la 300. Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur, inițiat de liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu, a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților cu 180 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" și 26 de abțineri. Proiectul prevede ca alegerile parlamentare să se desfășoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, fiind declarați învingători cei care obțin cele mai multe voturi în colegiile în care candidează. De asemenea, este eliminat pragul electoral de 5%. Noul proiect de lege mai prevede ca în județele unde există comunități minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectivă să primescă un mandat de parlamentar în plus. CITIȚI ȘI:
- Uninominalul lui Ponta, ADOPTAT de Camera Deputaţilor. Pragul electoral de 5%, eliminat
- Buda: Uninominalul USL va crește numărul parlamentarilor. Iordache recunoaște: Ar putea apărea 10 mandate în plus. Vezi motivele!
- Cristian Pârvulescu despre uninominalul pur propus de USL: Va fi respins de CCR. Ponta: E doar o soluție de avarie!