Editura Evenimentul si Capital

PCR împlinește 96 de ani. Cum a fost SĂRBĂTORIT ultima dată și ce au făcut soții CEAUȘESCU atunci

Soții Ceaușescu au sărbătorit prin muncă a 68 aniversare a PCR
Autor: | | 4 Comentarii | 1116 Vizualizari

Pe 8 mai 2017 se împlinesc 96 de ani de când s-a înființat Partidul Comunist Român, pe scurt PCR, care a fost sărbătorit ultima dată în 1989, la vârsta de 68 de ani.

Viitorul PCR s-a întrerupt brusc în decembrie 1989, încercările unor nostalgici de a-l readuce la viață neavând sorți de izbândă.

România liberă, care era ziarul Consiliului Național al Frontului Democrației și Unității Socialiste, titra astfel pe 8 mai 1989: Partidul Comunist Român – conștiința vie a națiunii, centrul său vital, stegarul neînfricat al poporului nostru în lupta pentru socialism și comunism, iar sub titlul era redat un citat din tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR și președinte al Republicii Socialiste România.

Istoricul Lavinia Betea a publicat agenda Elenei Ceaușescu din acea zi festivă:

Luni, 8 mai, Elena Ceauşescu şi-a început primirile cu Poliana Cristescu (9:25-9:52). Funcţionarii şi ofiţerii din serviciul de pază şi protecţie de la Cabinetul 2 se obişnuiseră cu această musafiră de cafea a Tovarăşei. După plecarea fostei nurori ur­mea­ză o pauză de câteva zeci de minute în agenda Elenei Ceauşescu. După informaţiile celor care-i frec­ventau pe numărul 1 şi numărul 2 din România, acel gol din consemnarea func­ţio­na­rului care-şi avea biroul în anticamera ei putea să fi fost consumat în convorbiri telefonice. Căci nu întotdeauna solicitările Tovarăşei presupuneau întâlniri directe. Putea să fi şi mers la Cabinetul 1, ca de fie­care dată când acolo se discutau ches­tiuni mai spinoase ori erau vi­zitatori mai deosebiţi.

Între orele 10:35 şi 12:20 a fost o "şedinţă de lucru la săliţă" cu Nicolae Ceauşescu, pe tema modernizării Ministerului Metalurgiei, Cons­truc­ţii­lor de Maşini, Electrotehnicii. În prelungirea acesteia s-a ţinut după-amia­ză altă şedinţă de lucru, tot la "săliţă", despre modernizarea meta­lurgiei (18:00-18:20).

La Cabinetul 2 au mai fost primiţi în după-amiaza de 8 mai 1989 (orele 16:40 şi 17:50) Silviu Curticeanu (de două ori), Ion Stoian şi Ion Urs, activiști de frunte ai PCR.

PARTIDUL COMUNIST ROMÂN (P.C.R.), partid de extrema stângă, creat la 8 mai 1821, la București, la Congresul Partidului Socialist din România, la care se hotărăște transformarea acestuia în Partidul Comunist din România (P.C.R.) și afilierea (votată la 11 mai 1921), pe baza celor 21 de condiții (438 mandate pentru afilierea necondiționată, iar 111, cu rezerve) la Internaționala a III-a, Comunistă (Komintern). Prin acceptarea condițiilor de afiliere la Internaționala Comunistă, P.C.R. a devenit nu numai un subordonat ideologic al Komintern-ului, dar și un instrument docil al guvernului sovietic, în vederea subminării ordinii constituționale și a unității statului român.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 21:46 DECLARAȚII în PSD: Dăncilă: „vom STABILI daca vor fi și REMANIERI” 21:05 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA :„ S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 20:49 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 20:25 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 19:21 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 18:17 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 18:01 ALERTĂ în PSD. Se cere REMANIEREA unui important MINISTRU din GUVERNUL DĂNCILĂ. 17:32 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 17:11 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică 16:06 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 15:51 ȘTIRE-BOMBĂ! Dăncilă a declarat din ce TABĂRĂ face PARTE. ANUNȚ de ULTIM MOMENT 15:33 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 14:41 RĂZBOI total în PSD. Rădulescu aruncă BOMBA! „Dăncilă e cu noi” 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!” 13:58 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota”

Articole salvate