Evenimentul Zilei > Politica > PC şi PLR negociază încheierea unui acord parlamentar şi grupuri parlamentare comune – surse
PC şi PLR negociază încheierea unui acord parlamentar şi grupuri parlamentare comune – surse

PC şi PLR negociază încheierea unui acord parlamentar şi grupuri parlamentare comune – surse

PC şi PLR condus de Tăriceanu au discuţii pentru încheierea, în perioada următoare, a unui acord parlamentar, intenţionându-se formarea de grupuri comune în Parlament în scopul promovării iniţiativelor şi valorilor de centru-dreapta, au precizat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din PC.

Potrivit surselor citate de Mediafax, acest acord parlamentar ar putea fi încheiat înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Prin această strategie, PC urmăreşte să-şi întărească în Parlament grupurile parlamentare, aproape dublând numărul lor cu parlamentarii din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce i-ar da posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus în Parlament. Conservatorii ar mai obţine, prin această mişcare, avantajul de a se identifica cu valorile de centru-dreapta, intenţionând să ocupe culoarul ideologic revendicat în prezent de PDL şi PNL.

Partidul Liberal Reformator ar avea, la rândul său, beneficiul de a face parte dintr-un grup parlamentar, dar şi posibilitatea de a-şi susţine iniţiativele. Din punct de vedere strategic, deşi este cunoscută apropierea lui Călin Popescu Tăriceanu de Victor Ponta, parlamentarii din PLR nu ar putea să se afilieze grupurilor PSD, deoarece acesta are grupuri ”bine închegate”, iar social-democraţii susţin valorile socialiste, au mai precizat sursele menţionate.

Contactat de MEDIAFAX, vicepreşedintele PC Codrin Scutaru a precizat că nu exclude o astfel de colaborare, având în vedere că şi PC şi PLR susţin măsurile de centru-dreapta.

”Nu sunt mandatat să vorbesc despre acest lucru. Nu exclud însă ca o astfel de idee să poată fi subiect de discuţie între cele două partide, având în vedere că susţinem şi unii şi alţii măsuri de centru-dreapta. Noi avem ca doctrină social-liberalismul modern, PLR sunt liberalii care continuă tradiţia PNL istoric”, a afirmat Codrin Scutaru.

În prezent, PC are grupul parlamentar de la Senat format din 9 senatori, iar la Camera Deputaţilor din 15 deputaţi, în timp ce partidul lui Tăriceanu are în jur de 30 de parlamentari, majoritatea plecaţi de la PNL.

PLR a avut, la începutul lunii august, Congresul de constituire, unde Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte al partidului, dar şi candidat la Preşedinţie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.