Cu ajutorul Grădiniței Căsuța Piticilor din sectorul 1, care a donat șase paturi, am putut să ușurăm, măcar puțin, condițiile grele în care trăiesc copiii unor familii din comuna Frumușani. Un caz aparte este cel al Marianei Barcoi, mamă singură cu 15 copii. Soțul ei a decedat răpus de boală, iar soția a rămas singură împreună cu cei 15 copii. A renunțat la serviciu ca să poată să aibă grijă de cei mici și locuiește într-o baracă din lemn, construită pe pământul unor rude. Când e lumina afară se mai descurcă, însă când vine noaptea femeia stă la lumânare. Nu au curent și nici fântână. Vecinii se mai îndură de ei și îi ajută cum pot. Trăiesc însă de pe-o zi pe alta. I-am dus și ei un pătuț pe care l-a primit cu ochii în lacrimi și ne-a mulțumit enorm. Măcar câțiva din pruncii ei, cei mai mici, vor putea dormi mai bine noaptea.

Familia Tudorache din Frumușani are și ea o poveste. Golea Irina (16 ani) și Marian Tudorache (23 ani) au o fetiță de un an și opt luni, pe nume Delia. Cei doi trăiau în casa fratelui lui Marian, până în momentul în care casa le-a fost inundată de ape. Doar împreună și cu ajutorul mamei lui Marian au reușit să își clădească un nou adăpost unde să-și crească fetița. Deși n-au fântână, casa lor e foarte curată. Marian se străduiește să muncească pe unde poate, deși are o mână amputată în urma unui accident. Îi ajută mama lui cu ce poate, căci singurul câștig e de pe urma verdețurilor pe care le vinde în piață. I-am lăsat un pat și Deliei, iar fetița ne-a răspuns cu un zâmbet cum numai la un copil întâlnești.

Cum puteți ajuta

  • Contactați echipa „O șansă copiilor de la țară” la adresa de e-mail [email protected] ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
  • Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociația Jurnaliștilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287
  • Donațiile prin Paypal se fac pe adresa [email protected]

Patru surori hărnicuțe

Multe dintre poveștile copiilor descoperiți de campania EVZ par desprinse din filme, mai ales prin faptul că ei luptă să-și depășească condiția. Ne sunt dragi și le suntem aproape de trei ani celor patru fete ale familiei Dobre, din comuna Brezoaele: Silvia, Nicoleta, Adriana și Mimi. Toate patru cântă, învață și vor să ajungă oameni mari. Sunt voluntare în cadrul proiectului „O șansă copiilor de la țară”, ajutând, la rândul lor, alți micuți cu nevoi. Pentru toată ambiția lor le-am premiat cu tablete E-boda, oferite de avocatul Cristian Dulgheru de la Fundația „Campionii vieții”. Cea mai mare dintre ele, Silvia, e deja studentă la Litere în București, iar Nicoleta termină liceul. Adriana, la 13 ani, are propriul ei bussiness cu brățări împletite și îl promovează pe Facebook.