Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este originală, cu atât mai puțin creștinismul! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat, la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali.

Celții au avut religia lor politeistă, înglobată, mai târziu, în creștinism și în spiritul european. Celții erau copiii naturii, trăiau din cules, vânătoare, păstorit și creșterea vitelor. Este normal să fi adorat pădurea, copacii, râurile, fenomenele natiurii. Aveau mii de zei, fiecare trib pe ai lui. O religie naturală. Preoții lor, druizii, erau șamani, preoți, filosofi, medici, judecători, profeți și… poeți! Poezia era așa de importantă pentru celți că în ”Book of Ballymote” există nu mai puțin decât 11 sancțiuni care se pot aplica unui rege care refuză să laude, sau să răsplătească, poetul care i-a închinat o odă, o lucrare poetică, considerată de trei druizi ca fiind ”onestă, plăcută auzului și respectând canoanele poeziei”

Dar ceea ce a fost cel mai important, după umila mea părere, vorbind despre spiritul celților, spiritul european, a fost curiozitatea, dorința arzătoare de a cunoaște, de a explora, de expansiune, spiritul inovator și drept al lor, egalitatea perfectă a sexelor și plăcerea poeziei. Unii învățați și nu sunt puțini, spun că este efectul tipului de haplogrup R1b, alții îi invinuiesc de rasism pe primii.

Bun, ia să ne uităm puțin pe harta tipurilor de haplogrup. Spaniolii au 75% R1b! Au fost exploratori mai dibaci, navigatori mai îndrăzneți ca ei, conchistadori mai curajoși? Da, o să răspundeți, poate portughezii. Ei au, portughezii, markerul european, celtic, R1b în proporție de 61%. Olandezii o să spuneți! R1b în proporție de 70%!  Marea Britanie, cea care până nu de mult a stăpânit mările și a dat exploratori celebrii – 68% cu creșteri masive în Irlanda de Nord, Țara Galilor și Scoția, unde R1b se găsește până la 82%. QED.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există un zodiac, zodiacul copacilor, care se poate bănui că este de proveniență celtică. Scrierile antice nu pomenesc nimic, nici măcar în ”De Bello Gallico” scrisă de Aulus Hirtius la ordinul și îndrumarea lui Iulius Cezar. Zodiacul copacilor apare în secolul XIX în Italia, într-o ediție populară, prima oară. Nimeni de pe ”Dimineața Astrologilor” nu a deslușit altfel, nu a găsit o informație mai veche de secolul XIX. Deci, pare o creație recentă, acest zodiac al copacilor, dar destul de bine adusă din condei, poate fi rescrierea unor documente foarte vechi, sau un moment sideral de inspirație divină al cuiva din peninsulă. Pare foarte bine făcut. Sper că este așa și eu îl folosesc, împreună cu zodiacul chinezesc și cel caldean, grecesc, european, adică.

Parafrazând-o pe frumoasa Scarlett O’Hara, o irlandeză din neamul celților, să nu ne pierdem speranța niciodată, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!