Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

În "Kalendar", pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, "Lammas". Pomenită şi de Shakespeare în "Romeo şi Julieta", în actul întâi: "Come Lammas Eve at night shall she be fourteen." Julieta era, deci, o Leoaică. Leoaică tânără, iubirea…

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la "la masă" pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!”. Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. Primii europeni cu acte în regulă. Uniunea Europeană îi are pe celți la mare cinste, am participat, mai de mult, la o expoziție de arhologie, la Strasbourg, în care UE își asuma rădăcinile paneuropene ale primilor locuitori ai Europei, ale celților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celții nu au venit de nicăieri, descoperirile arheologice îi datează ca populații pre Hallstatt, Hallstatt plin și La Téne, adică culturi de piatră șlefuită, apoi bronz și fier - asta începând cu trei mii de ani înaintea lui Hristos, în mijlocul Europei, în Austria de astăzi. Celții, probabil că ei pronunțau ”kelts” erau un popor de oameni frumoși și puternici, prima civilizație a fierului. Înalți, masivi, femeile frumoase, dar la fel de curajoase, erau învățate de mici să folosescă sulița, arcul, sau sabia. De multe ori roșcați cu ochii verzi, dar și de un blond ca mierea cu ochii albaștri, sau căprui foarte deschis, aproape aurii. Cert, ca dovezi ample arheologice și scrise, este mileniul întâi înainte de Hristos.

Probabil că și Ötzi, cel descoperit în Alpi, a fost tot celt. De fapt, după cum spune ”Nature”, analizele genetice au arătat că omul care a încetat din viață violent, acum 5.300 de ani, din cauza unei săgeți, sau mai multe, avea haplogrupul R1b, Y-ADN, în proprție de 95%! Ötzi era foarte celt, sau foarte european! Haplogrupul R1b, găsit în diferite procente la toate popoarele actuale europene este considerat de unii savanți ca fiind markerul celtic, european. Alți cercetători consideră că emiterea de judecăți de valoare pe baza tipurilor de analiza mitocondrială de haplogrup, Y-ADN, este prematură, dacă nu chiar neștiințifică și rasistă. De gustibus…