Patronii stației GPL, reținuți în cazul exploziei de la Crevedia. Comunicatul Parchetului

Patronii stației GPL, reținuți în cazul exploziei de la Crevedia. Comunicatul Parchetului Sursa foto: _INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Patronii stației GPL de la Crevedia au fost reținuți în dosarul exploziei din 26 august. Procurorii au precizat că Ionuț Daniel Doldurea și asociatul său, Cosmin Ionuț Stîngă au fost reținuți pentru de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Parchetul a deschis o anchetă penală încă din 27 august, însă cei doi au fost audiați abia pe 5 septembrie.

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Daniel Doldurea, și asociatul său, Cosmin Stîngă, au fost reținuți. Procurorii au confirmat oficial, faptul că cei doi patroni sunt inculpați în dosarul exploziei din 26 august. În acest sens, a fost emis un comunicat de presă în care au fost prezentate toate detaliile acestor măsuri.

„În cursul zilei de azi (5 septembrie – n. red.), în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal)”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale și față de firma celor doi, Flagas SRL. Compania are sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, oraș condus de tatăl patronului Ion Duldurea, PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal”, au mai transmis procurorii.

Patronii stației GPL au fost reținuți

Din cercetările efectuate în anchetă, rezultă că în perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, firma celor doi a funcționat cu „încălcarea repetată a dispozițiilor legale”. Acest lucru a fost posibil, spun procurorii, ca urmare a deciziilor celor doi asociați. Aceștia au dispus continuarea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, deși punctul de lucru era neautorizat. La stația GPL din Crevedia nu au fost respectate, prevederile „Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule” (NP 037/99).

„Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă”, au mai arătat procurorii.

După deschiderea dosarului penal, procurorii au dispus percheziții la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice. În cadrul acestor percheziții au fost ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare. Acestea urmează să fie analizate și valorificate pe parcursul urmăririi penale. Patronii stației GPL au fost chemați la Parchet și audiați.

Patronii stației GPL audiați la Parchet

Patronii stației GPL de la Crevedia au fost aduși la Parchetul General, marți, 5 septembrie, cu poliția. Conform surselor din Parchetul General, în cazul celor doi a fost emis un mandat de aducere. Cel dintâi și-a făcut apariția, la sediul procurorilor, Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal. El era flancat de doi polițiști care îl țineau de brațe. El a refuzat să facă declarații în fața jurnaliștilor care îl așteptau la Parchet.

După câteva minute, și-a făcut apariția și asociatul lui Doldurea, Cosmin Stîngă, de asemenea însoțit de doi polițiști. Nici el nu a scos vreun cuvânt în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

Cel de-al treilea a apărut, la Parchet, avocatul celor doi.

Explozii la Crevedia. În cursul acestei dimineți, încă un pacient aflat în stare foarte gravă a murit la spitalul Floreasca. Victima avea arsuri pe 95% din suprafața corporală.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comunicatul Parchetului în dosarul exploziei

„Reținere – dosar Crevedia – SUPC-PÎCCJ

În continuarea comunicatului de presă din data de 27 august 2023, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal).

Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal.

Din cercetările efectuate până în prezent, în ordonanța din data de 4 septembrie 2023, a fost reținută următoarea situație de fapt:

În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea "Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule", indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, se arată în comunicatul Parchetului General.