Patriciu: Iliescu, o struţo-cămilă. I-am spus că are şansa de a fi ultimul prim - secretar bolşevic sau primul preşedinte democratic al ţării
- Marius Vulpe
- 14 noiembrie 2011, 21:25
În era FSN-urilor şi CPUN-urilor, când era doar un june prim în politică şi în liberalism, afaceristul Dinu Patriciu nu a avut nici o problemă să-i atragă atenţia lui Ion Iliescu că are de ales: fie de a fi ultimul primk secretar bolşevic, fie primul preşedinte democrat al ţării. Iliescu a ales să fie o struţo cămilă între cele două posturi, a declarat, Patriciu, astăzi seară, la emisiunea "Sub semnul întrebării" difuzată de B1 TV.
"Am făcut-o şi pe asta. I-am spus că are şansa de a fi ultimul prim - secretar bolşevic sau primul preşedinte democratic al ţării", a a susţinut POatriciu, după ce a vizionat o şedinţădin februarie 1990 la care a fost prezent şi el şi Ion Iliescu. Patriciu este de părere că Ion Iliescu a fost un bolşevic în prima legislatură şi un democrat în a doua.
"A fost o struţo-cămilă, între cele două. În prima legislatură a fost prim-secretar, în cea de a doua a fost un preşedinte democrat. Între timp am evolut cu toţii", a susţinut omul de afaceri. Cât priveşte şedinţa din februarie 1990, Patriciu a relatat că tirade lui Iliescu din înregistrare fusese provocată tocmai de el şi de Călin Popescu Tăriceanu, care printr-un document de o pagină propuneau înfiinţarea CPUN, cu 50% membri din CFSN şi cu 50% reprezentanţi ai partidelor care se creau şi ai societăţii civile. Patriciu spune că nu mai este inteersat de politică încă din 1995. Simte însă nevoia apariţiei unei forţe politice pragmatice. "Am început să am alte idealuri decât să-mi petrec viaţa în politică. S-a întâmplat în 1995 şi de atunci tot încerc să mă îndepărtez de politică. Am proiecte mult mai importante decât să fac politică.(…) Simt nevoia apariţiei unor forţe politice serioase. E irelevant a vorbi de stânga şi de dreapta. Deideologizarea este un fenomen care se întâmplă sub ochii noşţtri. E nevoie de forţe politice pragmatice care să stea cu receptorii întinşi nu numai către alegători, ci către tot ceea ce ne înconjoară. Modelul băieţilor buni de gură a trecut în întrega lume. Ei pot câştiga alegerile, dar pierd guvernările", a conchis Patriciu.