Patriciu face strategia Balcanilor

Patriciu face strategia Balcanilor

Intrarea kazahilor in actionariatul Rompetrol creeaza o alternativa la petrolul rusesc, varianta puternic sustinuta si pe culoarele de la Bruxelles.

Afacerea pe care am facut-o acum creeaza un Nabucco pentru titei.” Acesta este raspunsul pe care l-a dat, invariabil, Dinu Patriciu, intrebat fiind despre efectele generate de intrarea KazMunaiGaz din Kazahstan in actionariatul Rompetrol.

Luni, compania petroliera romaneasca a anuntat ca a vandut catre kazahi un pachet de 75% din actiunile Rompetrol Group, pachet evaluat la 2,7 miliarde de dolari.

In traducere, Patriciu pune un semn de egalitate intre intrarea celei de-a treia companii petroliere din Kazahstan  - dupa volumele de titei extrase - pe piata autohtona si crearea unei alternative de aprovizionare energetica nu numai a Romaniei, dar si a Europei. Varianta este sustinuta puternic si de Uniunea Europeana, care doreste independenta fata de o sursa unica de energie.

Nu intamplator, Patriciu declara luni seara, la Realitatea TV, ca aprobarea tranzactiei de catre Directia pentru Concurenta a Comisiei Europene, necesara in acest caz, va fi „acordata cu entuziasm”.

„Cred ca pentru Romania inseamna faptul ca devine un cap de pod intre resursele energetice ale Estului si consumul Vestului”, a rezumat Patriciu unul dintre argumentele pentru care a decis sa bata palma cu producatorul de titei din Kazahstan, desi a recunoscut ca oferta financiara a kazahilor a fost mai buna decat cea a principalului contracandidat, un fond de investitii.

In ce investeste banii

Imediat dupa ce a facut publica tranzactia in urma careia a devenit mai bogat cu 2,16 miliarde de euro, Patriciu a vorbit si despre planurile de investitii. Potrivit acestuia, cateva sute de milioane de euro vor merge catre un fond de dezvoltare pentru Romania si Moldova, care sa investeasca in companiile cu potential de extindere regionala din cele doua tari.

„Cred in integrarea economica a regiunii Balcanilor. O piata de cel putin 50 de milioane de oameni numai in Balcanii de Est - Serbia, Bosnia, Albania, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Romania si Moldova”. Potrivit acestuia, real-estate-ul si presa, precum si sectoarele de consumer finance si leasing sunt extrem de atractive in prezent.

La noi, un numar destul de redus de companii au facut pasul catre regionalizare. Cel mai convins ca poate deveni un jucator notabil in Balcani pare sa fie Dan Sucu, proprietarul producatorului si retailerului de mobila Mobexpert, care a trasat, pentru urmatorii zece ani, o strategie de extindere similara celei pe care intentioneaza sa o finanteze Patriciu.

Petrom si BCR, prezenta in Europa prin intermediul Anglo-Romanian Bank Ltd. - dintre numele grele, lantul de electrocasnice Domo, grupul Neogen, cu afaceri pe internet, Romstal si Policolor, acestea sunt, in prezent, afacerile cu capital autohton care s-au stabilit si dincolo de granitele tarii.

Si Rompetrol este prezenta puternic in regiune, cu activitati in 13 tari si benzinarii din Georgia pana in Franta si a depus o scrisoare de intentie pentru privatizarea companiei sarbe Nafta Industrija Srbije (NIS), supranumita si „Petromul sarbesc”.

Intrebat in mai multe randuri despre valoarea exacta a tranzactiei cu kazahii de la KazMunaiGaz, Dinu Patriciu a refuzat sa faca publice cifrele. Cert este ca Rompetrol a fost evaluata la 3,6 miliarde de dolari, iar pachetul de 75% din actiunile vandute kazahilor valoreaza 2,7 miliarde de dolari, insa valoarea tranzactiei poate fi sau mai mare, sau mai mica decat evaluarea realizata de banca de investitii Morgan Stanley, cea care a organizat si licitatia privata pentru vanzarea unui pachet de actiuni din Rompetrol.

Nici prezenta pe Bursa a celor doua companii nu le obliga sa faca publice contractul, intrucat doar parti din cele doua companii sunt active pe pietele de capital.

Scandal pe actiuni

Asociatia Brokerilor a solicitat ieri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni SC Rompetrol Rafinarie SA, efectuate in data de 27 august 2007, deoarece BVB a primit comunicatul de presa ulterior difuzarii acestuia catre mass-media.

Mai mult, Raportul Curent prin care Rompetrol Rafinare a adus la cunostinta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) aceasta informatie a fost transmis abia in seara zilei de 27 august, la solicitarea BVB, depasind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore prevazut de Codul BVB.

CNVM a decis tot ieri analizarea tranzactiilor efectuate cu actiunile emitentilor: Rompetrol Rafinare SA (simbol RRC), Rompetrol Well Services SA (simbol PTR) si Rompetrol SA Bucuresti (simbol VEGA) in datele de 24 si 27 august 2007.

„Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 de minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni”, se arata in comunicat. (Adrian Popa)

Din culise

Ion Sturza - negociatorul versat

Unul dintre principalii negociatori ai contractului cu KazMunaiGaz este omul de afaceri Ion Sturza (foto), originar din Republica Moldova, in varsta de 47 de ani.

Incepand cu anul 2002, cand a fost numit in functia de presedinte-director general al companiei Rompetrol Moldova, Sturza reprezinta compania petroliera in intregul spatiu ex-sovietic, fiind si consul onorific al Kazahstanului in Republica Moldova. In primavara anului 2005, a preluat si functia de vicepresedinte de Dezvoltare al Rompetrol pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente, iar in aprilie 2006, a fost ales membru in Consiliul de Administratie al Grupului Rompetrol NV.

Ion Sturza este cunoscut peste Prut atat ca om de afaceri, cat si ca politician. Inainte sa ocupe fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova, in perioada februarie-decembrie 1999, Sturza a fost ministru al economiei. Sturza detine pachetul majoritar de actiuni al grupului financiar „Incon”, care detine monopolul industriei sucurilor naturale si conservelor de legume si fructe din Republica Moldova. (Ana Batca)

Aproape de maxim

Tranzactia a saltat sectorul petrolier pe Bursa  Patru titluri din domeniu s-au apropiat ieri de limita maxima de crestere de 15%, admisa pentru o zi la BVB. Titlurile companiilor grupului Rompetrol listate pe Bursa au inregistrat cresteri semnificative dupa anuntul de luni privind vanzarea a 75% din capitalul grupului Rompetrol. Mai mult, sentimentul pozitiv al investitorilor vizavi de sectorul petrolier a determinat si cresterea celorlalte titluri din acest domeniu.

Titlurile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au inchis sedinta cu o crestere de 14,29%, similara cu cea din deschiderea zilei bursiere, la 12,8 bani, pe un rulaj redus, de circa 333.000 lei.

Actiunile Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere, si-a mentinut de asemenea avansul din deschidere, de 14,74%, valoarea transferurilor insumand 9,7 milioane de lei.

Rompetrol SA, tranzactionata pe piata Rasdaq, a inregistrat un castig de 24,8%, la 31,2 bani pe unitate, pe o lichiditate de 3,3 milioane de lei. Titlurile companiei listate pe piata secundara au crescut cu aproximativ 50% in numai doua zile.

Titlurile operatorului portuar Oil Terminal au inregistrat ieri cea mai mare crestere pe BVB. Titlurile companiei s-au apreciat cu 14,87%, pretul unei actiuni fiind la inchidere de 1,12 lei.

De asemenea, alte titluri din domeniul petrolier care au avansat ieri sunt: Energopetrol SA - 14,15%, Petrolexportimport - 6,59% si  Petrom - 2,94%.

„Oil Terminal este transportator, si investitorii se gandesc poate ca afaceri mai multe pentru Rompetrol inseamna si afaceri mai mari pentru aceasta companie. Mai mult, toate actiunile care au cresut in tandem cu cele ale Rompetrol sunt putin lichide. Sunt suficiente cateva ordine consistente de cumparare pentru a ridica pretul unor astfel de actiuni”, spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest. (Adrian Popa)

Actionariat puternic

Rating mai bun pentru Rompetrol

Standard&Poor’s (S&P) a plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, ratingul „B minus” acordat Rompetrol pentru credite pe termen lung. „Actiunea reflecta probabilitatea unei imbunatatiri, cu cateva trepte, intrucat ne asteptam ca modificarea adusa la nivelul structurii proprietarilor sa asigure grupului Rompetrol sustinere din partea unui nou actionar majoritar, mai puternic”, a afirmat Per Karlsson, analist S&P. Deocamdata, S&P nu poate estima sprijinul din partea cumparatorului.

Ne puteți urmări și pe Google News