Evenimentul Zilei > International > Patriarhul Kiril al Rusiei ar fi grav bolnav: „Trebuie să rămână în pat și să se izoleze”
Patriarhul Kiril al Rusiei ar fi grav bolnav: „Trebuie să rămână în pat și să se izoleze”

Patriarhul Kiril al Rusiei ar fi grav bolnav: „Trebuie să rămână în pat și să se izoleze”

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, ar avea probleme grave de sănătate, astfel că episcopul rus, în vârstă de 75 de ani ar fi ajuns imobilizat la pat, după cum transmite instituția religioasă într-un comunicat.

Patriarhul Kiril ar fi infectat cu virusul COVID-19, însă detalii despre starea sa de sănătate nu sunt împărtășite. Totuși, recent, episcopul ortodox rus își anulase toate activitățile, pe motiv că ar fi contractat acest virus.

„Toate întâlnirile și toate deplasările sanctității sale, Patriarhul Kiril, prevăzute pentru următoarele zile, sunt anulate din cauza COVID”, a transmis Biserica Ortodoxă rusă printr-un comunicat de presă.

Patriarhul Kiril al Moscovei, bolnav din cauza virusului COVID-19

Aceeași sursă precizează că patriarhul Kiril trebuie „să rămână în pat și să se izoleze”, dar că starea lui de sănătate este „satisfăcătoare”.

Liderul Bisericii Ortodoxe ruse s-a „remarcat” după ce a devenit, în mod paradoxal, un mare susținător al războiului din Ucraina, recent patriarhul Kiril declarând că rușii care aleg să lupte în Armata țării vor fi „spălați de păcate”.

„Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară! Și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viață veșnică!”, a îndemnat șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a semnat actul de mobilizare a rezerviștilor, conform Nexta.

Un apropiat al lui Vladimir Putin

Patriarhul Kiril al Rusiei este un personaj controversat, apropiat lui Vladimir Putin. De-a lungul vremii, el s-a remarcat prin afirmații controversate, identice cu mesajele propagandistice ale Kremlinului. Spre exemplu, la câteva zile după Paște, în timp ce războiul din Ucraina era în plină desfășurare, el afirma, din altar, că Rusia nu a atacat pe nimeni ci doar își apără granițele.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a afirmat patriarhul Kiril, citat de agenția RIA Novosti a statului rus.

Pentru refuzul său de a se implica în oprirea războiului din Ucraina, Patriarhul Moscovei și-a atras critici dure din partea Papei Francisc. Acesta l-a avertizat să nu se transforme în „băiatul de altar al lui Putin”.