Amănunte necunoscute din viața Patriarhului Daniel. 12 ani de păstorit Ortodoxia Românească

Astăzi, Preafericitul Daniel, Patriarhul României, împlinește 12 ani de când este întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Cine este omul care a ridicat Catedrala Neamului, care l-a adus pentru prima dată în România pe Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii, dar l-a întâmpinat și pe Papa Francisc, în vizita sa de anul acesta din țara noastră?

Daniel-Ilie Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș și a fost cel de-al treilea copil într-o familie de învățători. Cine ar fi crezut că Alexie și Stela, părinții lui, vor da României cel de-al șaselea patriarh? Și-a început drumul academic în satul natal, apoi a urmat Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu. A fost îndrumat la doctorat de „teologul dragostei creștine”, părintele Dumitru Săniloae.

Dar, acesta nu a fost singurul care și-a pus amprenta asupra viitorului Patriarh al României. Când a hotărât să intre în monahism, s-a bucurat de faptul că marele duhovnic al României, părintele Ilie Cleopa, i-a fost naș de călugărie (foto). Pe 6 august 1987, Daniel-Ilie Ciobotea, îmbracă haina monahală la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț, și primește numele de călugărie - Daniel.

 

Primul Patriarh după căderea Comunismului

La începutul anilor '90, pe 12 februarie, Ieromonahul Daniel urcă primii pași pe treptele slujirii lui Dumnezeu. Este ales de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române drept Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul. Câteva luni mai târziu, pe 7 iunie 1990, este ales în funcția de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe care o va păstori timp de 17 ani, până când va fi desemnat cel de-al șaselea patriarh al României, pe data de 12 septembrie 2007. Este întronizat drept întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române pe data de 30 septembrie 2007. De la alegerea sa ca Mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh a inițiat programul „Niciun sat fără biserică”, cel care prevedea construirea în fiecare sat și cartier unde nu există biserică a unui lăcaș de cult, chiar și în cele în care ortodocșii sunt minoritari. Preafericitul Daniel consideră că este foarte important ca fiecare localitate să aibă propria-i biserică și propriul său preot: „Un sat creștin fără biserică este un sat fără lumină suficientă pentru suflet. Dacă nu avem biserică și nu avem preot, riscăm să ne pierdem sufletul”, spunea la acea vreme Preafericitul Daniel.

A îndeplinit dorința predecesorilor săi

Preafericitul Daniel a tăcut și a făcut. Chiar dacă societatea românească a fost de multe ori împărțită în două, pro și contra construcției Catedralei Naționale, Preafericirea Sa a dus la îndeplinirea visului Regelui Carol I și a dorinței predecesorilor săi, patriarhii Miron Cristea și Teoctist. La numai două luni de când a devenit patriarh, Preafericitul Daniel a pus piatra de temelie a noului sfânt lăcaș. 11 ani mai târziu, a sfințit Catedrala Națională alături de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului. „Noua Catedrală Naţională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar şi un simbol al libertăţii religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist”, spunea Preafericitul Patriarh Daniel

Întâlniri simbol

Preafericitul Daniel a căutat mereu și întârirea legăturilor între Patriarhia Română și celelalte Biserici Surori. Astfel, în luna octombrie 2017, Presfericitul Kiril, Patriarhul Moscovei și a Întregii Rusii, a răspuns invitației Preafericitului Daniel și a efectuat o vizită istorică în România, participând la sărbătoarea Sfântului Dimitrie.

A fost prima vizită în ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse, după 1989, şi prima vizită a Patriarhului Kiril în România după alegerea sa. „Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc şi să văd pe viu evlavia credinciosului popor român”, a spus Patriarhul Kiril.

Totodată, Preafericitul Daniel, prin vizitele pe care le-au avut întâistătătorii Bisericilor Surori în țara noastră, a pus România pe harta Ortodoxiei Mondiale: Patriarhul Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Patriarhul Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient , Preafericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitul Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, și mulți alții.

În cadrul vizitei de la sfârșitul lunii mai de anul acesta, Papa Francisc s-a întâlnit și cu Patriarhul Daniel. După vizita de la Palatul Patriarhal, cei doi conducători au mers și au vizitat Catedrala Națională, unde au rostit rugăciunea Tatăl Nostru.

Sub conducerea Preafericitului Daniel, Biserica Ortodoxă Română, a cheltuit în ultimii șase ani 125 milioane de euro cu acțiuni social-filantropice.