Patriarhia rusă și ortodoxia basarabeană: de la pelerinaje geopolitice la cuvântări politice în altare

biserica rusa moldova

Patriarhia rusă și ortodoxia basarabeană. Perioada politică agitată din ultimii ani din Republica Moldova oferă noi șanse Moscovei să încerce influențarea opțiunilor politice ale populației din fosta republică sovietică, marea majoritate din aceasta declarându-se de confesiune ortodoxă.

Patriarhia rusă și filiala sa locală, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în campanie

Influența exercitată de Federația Rusă asupra Republicii Moldova prin intermediul ortodoxiei este complexă, exploatând trecutul de sub dominația sovietică prin legăturile istorice, politice, culturale și religioase. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse are un important factor religios ortodox, reprezentând o amenințare directă la adresa intereselor legitime ale populației din Republica Moldova.

Ortodoxia este profund legată de identitatea culturală și spirituală a unei mari părți a populației dintre Prut și Nistru. Filiala locală a Patriarhiei Ruse, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove (MCÎM), încearcă să se prezinte, prin intermediul unui fin aparat de propagandă, drept o cetate a valorilor tradiționale, în pofida deselor scandaluri privind comportamentul reprobabil al unor clerici.

Rusia folosește adesea Patriarhia Rusă în calitate de instrument de diplomație religioasă. Prin promovarea solidarității între ortodocșii din diferite state și sublinierea unității lumii ortodoxe, Moscova încearcă să se poziționeze ca centru spiritual și cultural al creștinismului ortodox mondial, făcând ca integrarea europeană să pară o trădare a acestei unități religioase.

Imperialismul Rusiei și „a treia Româ”

Obsesia prezentării Moscovei în calitate de a treia Romă, un concept teologic și politic fals care consideră că Rusia este succesorul de drept al Imperiului Roman, domină multe aspecte ale agendei și propagandei Patriarhiei Ruse.

Recent, grupuri organizate de preoți din eparhiile MCÎM au efectuat adevărate pelerinaje în Federația Rusă, în mare parte finanțate de fugarul Ilan Șor, pe fondul campaniei electorale tot mai intense din Republica Moldova. Anchetele mass-media au demonstrat în ultimele luni că o parte din clericii Patriarhiei Ruse din Republica Moldova sunt implicați în adevărate cruciade îndreptate împotriva procesului de integrare europeană.

Informațiile dovedesc cum cercurile bisericești asociate MCÎM s-au transformat în organizații de tip „cartel”, cu o structură piramidală solidă, în frunte cu clericii de rang precum Marchel Mihăescu și Siluan Șalari, care au ca scop împărțirea banilor în rândul subordonaților pentru manipularea enoriașilor de a susține interesele lui Ilan Șor. Pentru serviciile prestate, recompensele oferite de Șor s-ar ridica până la suma de 200.000 de dolari.

Astfel, Moscova, prin preoții MCÎM, profită de sentimentele credincioșilor, prezentând integrarea europeană ca o amenințare la adresa valorilor tradiționale.

Patriarhia rusă și propaganda anti-occidentală

Propagandiștii ruși ori pro-ruși susțin că politicile UE, în special cele care promovează valori liberale precum drepturile minorităților sexuale, egalitatea de gen și secularismul, sunt fundamental în contradicție cu învățăturile ortodoxe.

Scopul acestei strategii este acela de a stârni temeri în rândul populației că aderarea la blocul ar duce la erodarea identității creștine a R. Moldova. Totodată, Kremlinul apelează la ierarhii MCÎM pentru a convinge electoratul din Republica Moldova să voteze anumiți candidați pro-ruși, la ordinul Moscovei.

Prin prezentarea ortodoxiei, puternic impregnată de prezența rusească, ca parte esențială a identității populației din regiunea noastră, Moscova încearcă să impună ideea că orice apropiere de statele europene și occidentale ar rupe Republica Moldova de rădăcinile sale istorice și culturale.

Propaganda pro-rusă, disimulată pe sute de canale care promovează un conținut pseudo-ortodox pe toate rețelele sociale, încearcă să întărească ideea că Republica Moldova ar aparține "Estului ortodox" și ar trebui să rămână într-o strânsă alianță cu Rusia, refuzând orice contact cu "Vestul" laic și liberal.

Media finanțată copios de statul rus promovează cu succes afirmații false sau exagerate despre UE, cum ar fi faptul că integrarea europeană ar duce la secularizarea forțată a Moldovei, închiderea bisericilor ortodoxe sau introducerea de legi anti-religioase.

Patru state majoritar ortodoxe în UE

Desigur, propaganda „Sfintei Rusii” omite cu bună-știință să menționeze cele patru state majoritar ortodoxe din UE: Grecia, Bulgaria, România și Cipru. În aceste state, bisericile ortodoxe nu întâmpină nicio opreliște în activitatea lor, beneficiind din plin de libertățile garantate de legislația comunitară.

Ortodoxia europeană este deja prezentă în Republica Moldova prin intermediul Mitropoliei Autonome a Basarabiei, parte integrantă a Patriarhiei Ortodoxe Române, unde preoții deservesc nevoile comunităților lor conform dorinței locuitorilor. Mai mult, comunitățile ortodoxe au primit acces la fonduri europene pentru conservarea patrimoniului cultural (pentru restaurarea icoanelor, bisericilor, mănăstirilor etc.).

Patriarhia Moscovei este strâns aliniată cu statul rus, acționând adesea în concordanță cu obiectivele de politică externă ale Kremlinului în toate statele unde acționează, de la Ucraina și Estonia, până în Franța și Italia. Același lucru îl face și în Moldova - prin influențarea ortodoxiei locale, Patriarhia Moscovei încearcă din răsputeri să ghideze opinia publică și discursul politic din Republica Moldova.

Ce face Patriarhia Rusă în Republica Moldova

În ultimii ani, Patriarhia Moscovei a numit în funcții de episcopi figuri clericale din Republica Moldova care sunt loiale intereselor geopolitice rusești. Acești înalți ierarhi își folosesc autoritatea conferită de credința oamenilor pentru a influența clerul și credincioșii din Republica Moldova prin intermediul narațiunilor pro-ruse și anti-europene.

Din păcate, un astfel de fenomen afectează și importanta diasporă originară din Republica Moldova care locuiește în state UE. Noile tehnologii și rețelele sociale facilitează pătrunderea propagandei pro-rusești, ducând la crearea unui veritabil gulag informațional în țări precum Italia.

Conducerea Bisericii Ortodoxe din Moldova, numele pompos prin care partea rusă vrea să impună ideea că toți ortodocșii din R. Moldova ar aparține filialei locale a Patriarhiei Ruse, deține o influență politică, socială și economică semnificativă.

Clerul susținut de Rusia încearcă să modeleze opinia publică după indicațiile primite de la Moscova, prin acțiuni și declarații care se aliniază obiectivelor geopolitice ale Rusiei, chiar dacă acestea vin în contradicție cu interesele legitime de europenizare ale populației.

O serie de înalți ierarhi ai MCÎM, precum bine-cunoscutul episcop de Bălți, Marchel, sunt obișnuiții scandalurilor cu iz politic din timpul campaniilor electorale din Republica Moldova.

După atacurile dese împotriva Maiei Sandu, episcopul de Bălți se remarcă prin susținerea candidaturii unei persoane controversate la postul de președinte, Victoria Furtună, chiar dacă, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică.

Patriarhia rusă susține politicieni pro-ruși

Astfel, ierarhii filialei locale a Patriarhiei Ruse susțin direct și indirect politicieni pro-ruși care se opun integrării europene. Prin oferirea unei legitimități spirituale, aceștia pot convinge mult mai ușor votanții religioși să se alinieze cu interesele politice rusești.

Prin predici și canale media religioase, Biserica Rusă promovează narațiuni anti-europene, prezentând procesul de integrare europeană ca fiind „anti-creștin”, mesaje extrem de eficiente mai ales în zonele rurale, unde Biserica rămâne o parte centrală a vieții de zi cu zi. Prin amestecarea învățăturilor religioase cu propaganda, Patriarhia Moscovei este un canal important în strategia de război informațional a Federației Ruse.

Propaganda rusă adesea descrie Occidentul, inclusiv statele din UE, ca fiind decadent și corupt moral, iar Patriarhia Rusă amplifică acest mesaj, prezentând valorile europene ca fiind anti-familie, anti-religioase și amenințătoare pentru tradițiile din R. Moldova. În acest scenariu, Federația Rusă se prezintă ca protectorul creștinismului ortodox și al purității morale.

Rusia încurajează și finanțează mișcări și grupări conservatoare și anti-UE

Prezentând procesul de integrare europeană nu doar ca o decizie politică sau economică, ci ca un adevărat război pentru sufletul țării, filiala locală a Patriarhiei Ruse intensifică diviziunea.

Prin rețelele religioase, Rusia încurajează și finanțează mișcări și grupări conservatoare la nivel local și republican, care se opun integrării europene. Chiar dacă acest fenomen pare incipient în Republica Moldova, acest tip de mișcări pot deveni extrem de utile în războiul hibrid rus.

Păstorite direct de înalți ierarhi, dar și de soli itineranți, care au rolul de a finanța și stabili prioritățile propagandei la nivel local, aceste grupări pot avea o influență decisivă pe scena politică și socială internă. Exemplul sârb ori georgian demonstrează că aceste medii, aliate cu Patriarhia Rusă, pot organiza proteste, lobby împotriva politicilor pro-UE și crea un mediu social ostil reformelor pro-europene.

Ultimele săptămâni au dovedit încă o dată cinismul Patriarhiei Ruse, care folosește drept carne de tun credincioșii ortodocși din R. Moldova în războiul ideologic declanșat împotriva Europei.