Securitatea este cuvântul anului după ce Rusia a invadat Ucraina.
În Europa, toate țările au înţeles că nimeni nu este în siguranță și că unitatea este, mai mult ca oricând, hotărâtoare pentru a face față prezentului și pentru a pregăti viitorul. Suedia și Finlanda au aderat la NATO. iar această organizație este conștientă că trebuie să țină ușa deschisă pentru democrațiile europene, așa cum a subliniat liderul ei în ceea ce a fost o ceremonie unică pentru politica și pentru apărarea bătrânului continent, scrie Diario de Noticias.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, consideră că semnarea protocoalelor de aderare ale Suediei și Finlandei la Alianța Atlantică reprezintă un moment "istoric", care va însemna "o alianță și mai puternică". Pasul formal care a fost făcut ieri marchează începutul procesului de ratificare în cele 30 de Parlamente naționale ale actualilor membri, adică mai este de parcurs un drum lung și care, se pare, ar putea dura aproximativ un an. Dar, după cum spune zicala populară, mai bine mai târziu decât niciodată. Dorinţa de a contribui la securitatea Europei este fundamentală și va contribui la viitorul Alianței Atlantice.
Cele două națiuni, care în ochii portughezilor par îndepărtate, dar care aparțin aceleiași geografii, sunt angajate și au un imens simț al responsabilității. Ca vecini ai Rusiei războinice, ele sunt gata să-și arate angajamentul față de misiune. Ann Linde, ministrul de externe suedez, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul dovedit de aliați din momentul în care cele două țări și-au manifestat dorinţa de a adera la NATO, reiterând "angajamentul" "viitorului membru" de a consolida capacitățile militare ale Alianței.
Pekka Haavisto, ministrul de externe finlandez, a declarat că acesta este un moment care reprezintă punctul culminant al unei apropieri care va întări NATO. Și a mers mai departe: "Capacitățile militare puternice ale Finlandei și pregătirea civilă vor contribui la întărirea Alianței". Haavisto a lansat celor 30 de Parlamente naționale provocarea privind o "ratificare rapidă" a protocoalelor de aderare, astfel încât cele două țări să devină membre cu drepturi depline ale NATO. Se așteaptă ca unele Parlamente să înceapă să abordeze problema în lunile de vară, ținând seama de urgența impusă de scenariul de război.
Rusia continuă să considere aceste două cereri de aderare ca pe o adevărată provocare, dar după atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, nu trebuie să ne temem de nimic. Trebuie să urmăm întotdeauna calea atunci când știm că este cea dreaptă, calea adevărului și a păcii. (Editorial de Rosalia Amorim; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)