PASTILA DE CAP: Stresul si sedentarismul, risc de diabet
- Adam Popescu
- 17 aprilie 2007, 03:00
Va raspunde Psihoterapeut Augustin Cambosie vicepresedinte la Federatia Romana de Psihoterapie.
Silviu, 32 de ani: Cand ajung acasa de la serviciu sunt atat de obosit incat tot ce mai pot face este sa ma asez in fata televizorului, sa mananc sandviciuri si sa adorm in scurt timp. In weekend, rareori, ies cu prietenii si ma distrez. Stiu ca mananc prea mult junk-food si ca sunt supraponderal, dar sunt prea obosit sa fac altceva. Ce ma sfatuiti? Aceasta este o problema foarte complexa si importanta atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Sedentarismul omului stresat de activitatile de la job se soldeaza cu sindromul metabolic, mai precis, cresterea in volum a abdomenului, semnul dezvoltarii unei afectiuni mai serioase, precum diabetul.
Practic, toata grasimea se aduna in acea zona, iar urmarea este ca insulina secretata de pancreas este blocata in straturile adipoase. Pentru a topi grasimea, pancreasul trebuie sa secrete mai multa insulina. Pentru declansarea diabetului pe fond de stres nu trebuie sa existe factori endocrini, ci doar o acumulare a unui regim nesanatos.
Studiile arata ca unul din cinci adulti are predispozitie la acest tip de diabet. Grasimea se gaseste insa si la nivelul vaselor de sange, care se ingusteaza, devin mai putin flexibile si mai usor de spart, cauzand hipertensiune arteriala si un risc crescut de infarct ori atac vascular cerebral.
Pe plan psihologic, atitudinea ta poate fi semnul unei depresii mascate. Iti recomand sa-ti schimbi modul de viata, sa mergi la sali unde se fac exercitii fizice, la bazine de inot sau sa tii o dieta care ti se potriveste.
Serviciul este un loc din care castigam bani pentru a ne face viata mai frumoasa. Problema apare cand ajungem sa fim vidati de energie si sa nu mai avem ce face cu banii. Daca nu reusesti sa remediezi situatia singur, iti recomand sa mergi la un psihoterapeut.