Pastele, hârtia şi protezele auditive care pot ameninţa Israelul
- Adam Popescu
- 2 martie 2009, 11:48
Membrii unei delegaţii americane de cel mai înalt nivel, aflaţi în turneu în Fâşia Gaza, au fost şocaţi să descopere că blocada israeliană impusă teritoriului controlat de gruparea militantă Hamas se aplică şi produselor alimentare ca lintea, pastele făinoase şi sosului de tomate, scrie "The Independent".
"Au explodat bombe cu linte în ultima vreme? Poate cineva să vă omoare cu o macaroană?", a întrebat congresmanul american Brian Laird. Israelul a permis accesul pastelor făinoase în Gaza doar după ce senatorul John Kerry, şeful Comitetului Senatorial pentru Relaţii Externe, a ridicat această prblemă în faţa ministrului israelian al apărării, Ehud Barak, luna trecută. Macaroanele erau considerate un produs de lux şi nu o necesitate umanitară, au motivat autorităţile israeliene acţiunea de interzicere a acestor alimente.
Numărul total al produselor interzise de Israel rămâne un mister pentru oficialii ONU iar agenţiile de ajutorare se confruntă cu mari întârzieri în procesul de trimitere a proviziilor în regiune. Din motive de securitate, produse ca cimentul sau stâlpii de oţel nu pot trece în Fâşia Gaza deoarece pot fi utilizate de Hamas pentru construcţia de buncăre sau de rachete folosite împotriva civilior israelieni. Protezele auditive au fost interzise palestinienilor deoarece mercurul din bateriile acestora pot fi folosite pentru fabricarea armelor chimice.
Hârtia şi năutul, pe lista produselor interzise De la sfârşitul războiului din luna ianuarie, conform organizaţiilor non-guvernamentale, cinci camioane cu caiete şcolare au fost întoarse la punctul de trecere al frontierei de la Kerem Shalom, unde bunurile sunt supuse unei "taxe de manipulare" în valoare de 1.000 de dolari. Aprovizionarea cu hârtie, necesară pentru tipărirea manualelor şcolare palestiniene, a fost oprită, alături de cea cu frigidere, generatoare electrice sau năut. Guvernul francez a protestat vehement când un întreg sistem de purificare a apei a fost oprit la graniţă.
"Una dintre marile probleme este că lista produselor interzise se modifică neîncetat," a spus Christopher Gunness, purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU, UNRWA, care este responsabilă cu refugiaţii palestinieni. Directorul executiv al organizaţiei Human Rights Watch, Kenneth Roth, a precizat că "politica blocadei israeline poate fi rezumată la un singur cuvânt, iar acesta este pedeapsă, nu securitate".