Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta sârbească de zacuscă Ajvar

Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta sârbească denumită Ajvar

Pasta de ardei gras cu vinete este un preparat tradițional balcanic. Este un preparat întâlnit frecvent în bucătăriile din Serbia, Croația, Macedonia, Bosnia și Herțegovina şi Bulgaria.

Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta a fost preluată în multe ţări din Europa. Este ușor asemănătoare cu rețeta de zacuscă clasică, dar lipsesc ceapa și condimentele. Pasta de ardei gras cu vinete se poate folosi la pizza sau paste sau pur și simplu să mâncați cu pâine, atât de bună este.

Ajvarul este considerat de fapt un condiment. Poate fi folosit la sosuri, precum chiftele la cuptor în sos de roșii cu usturoi. Merge bine și la paste sau la pizza. Este ideal a fi servit cu fripturi preparate la grătar sau la cuptor. Poate fi pus pe mezeluri crud-uscate sau afumate și cu brânzeturi. Se pot tartina cu acest sos și feliile de pâine pentru sandvișuri. Și burgeri vor fi delicioși glazurați cu un așa sos.

Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta sârbească denumită Ajvar

La pasta de ardei gras cu vinete ingredientul principal este ardeiul copt pe jar (grătar) sau pe plită. Varianta cea mai simplă de ajvar este compusă exclusiv din ardei roșii copți, ardei iuți, sare și ulei. Sunt acceptate adaosuri de vinete coapte, oțet, zahăr, usturoi sau roșii.

Ingredientele necesare pentru pasta de ardei gras cu vinete:

  • 1,5 kg ardei roșii sau 750 g ardei copți,
  • 1 ardei iute roșu,
  • 400 g vinete crude sau 150 g vinete coapte, decojite și scurse.
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • sare pentru murături.

Spălați bine vinetele, ștergeți și coace pe aragaz sau la cuptor. La fel se procedează și cu ardeii.

Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta sârbească denumită Ajvar: Mod de preparare

Curățați vinetele și ardeii. Dați ardeii prin mașina de tocat, iar vinetele se vor toca mărunt folosind un cuțit de lemn. Atenție! Nu folosiți cuțitele de inox, pentru că vinetele se vor oxida.

Dați prin mașină și ardeiul iute, în cazul în care doriți ca pasta să fie puțin iute. Un alt truc pentru ca pasta să fie cu adevărat senzațională este ca ingredientele să fie cât mai bine mărunțite.

Pasta de ardei gras: Sirsa foto: retetesivedete.ro

Preparatul se pune fierbinte în borcanele sterilizate

Pastă de ardei gras cu vinete. Rețeta sârbească denumită Ajvar. Puneți ulei în cratiță și adăugați toate ingredientele tocate, apoi adăugați sare și amestecați bine cu uleiul. Puneți cratița la foc mediu și lăsați pasta să fiarbă în jur de o jumătate de oră. Aveți grijă să amestecați continuu ca să nu se prindă. Borcanele se spală foarte bine, apoi se vor steriliza, alături de capace.

Se vor umple cu pasta de ardei gras și vinete cât este fierbinte. Se vor închide ermetic și se vor acoperi cu o pătură. Se vor lăsa să se răcească, apoi li se vor pune etichete și se vor pune în cămară.

Sursa: retetesivedete.ro.