Pașii care trebuie urmați pentru a obține o amânare de până la 9 luni a ratelor bancare

Pașii care trebuie urmați pentru a obține o amânare de până la 9 luni a ratelor bancareDobânzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Persoanele fizice şi firmele afectate de criză vor putea solicita amânarea la plată a creditelor pe o perioadă de până la 9 luni, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică în această săptămână de Ministerul Finanțelor. Proiectul are în vedere crearea unor facilități privind obligațiile de plată a ratelor şi dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate.

Având în vedere contextul actual caracterizat de creșterea prețurilor, inclusiv la alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina, luând în considerare creșterea ratei inflației până la 13,76% la sfârșitul lunii aprilie a anului curent, inflația fiind pe o traiectorie ascendentă încă din toamna anului 2021, pe fondul acutizării crizei energetice europene, a vând în vedere Raportul BNR asupra inflației din luna mai 2022 prin care se estimează că rata anuală a inflației va rămâne la niveluri de peste 10% până în trimestrul II al anului 2023, urmând ca în primul trimestru al anului 2024 să scadă la un nivel de 6%, Guvernul României a decis să ajute pe cei care sunt în dificultate cu privire la achitarea ratelor bancare.

Pașii care trebuie urmați pentru a obține amânarea ratelor pe fondul crizei

Guvernul României va aproba în această săptămână măsura prin care se pot amâna ratele la credite pentru o perioadă de până la 9 luni. Pentru a putea amâna ratele cei care sunt interesați trebuie să parcurgă următorii pași:

1.Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7.  Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe proprie răspundere prevăzute la art. 6.

2. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni.

3. Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării care îndeplinește cerința de la alin.(1), dacă sunt îndeplinite condițiile din prezenta ordonanță de urgență.

4. Pentru solicitările aprobate conform alin. (3), prelungirea duratei contractuale menționate la art. 2 produce efecte de la data la care debitorul a comunicat creditorului solicitarea de suspendare, se mai arată în document.

În ce condiții se pot amâna ratele bancare

În cazul unui credit ipotecar în valoare totală de 250 de mii de lei, dacă rata lunară era de 1.853 de lei, după amânare, adică după cele 9 luni, rata va creşte cu 12% respectiv cu 222 de lei şi va fi de 2.075 de lei. În cazul unui credit de nevoi personale de 50 de mii de lei, pe 5 ani, înainte de amânare rata este de 1.067 de lei, iar după va fi de 1.131 de lei, adică 64 de lei în plus.

Potrivit proiectului, persoanele fizice trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creştere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creşterii preţurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.