Paşi de urmat la schimbarea furnizorului de utilităţi

Paşi de urmat la schimbarea furnizorului de utilităţi

În circa 30 de zile, puteţi renunţa la serviciile actualului furnizor de electricitate sau gaze. Cântăriţi mai multe oferte înainte şi notaţi-vă indexul contorului la data la care faceţi transferul.

Schimbarea furnizorului actual de electricitate sau gaze naturale nu durează mult, nu costă nimic şi vă poate aduce preţuri mai mici la utilităţi faţă de cele reglementate, pe care le plătiţi acum.

Dacă nu doriţi să renunţaţi la actualii furnizori, le puteţi cere acestora contracte negociate, renunţând în acest fel la statutul de consumator captiv.

Consultarea ofertelor

În România nu s-a dezvoltat încă o piaţă a „intermediarilor” între consumatorii de energie şi furnizori. De regulă, furnizorii sunt cei care abordează potenţialii clienţi, prezentându-le oferta.

Vă puteţi căuta însă şi singuri alternative, consultând lista furnizorilor licenţiaţi, care se găseşte pe site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi la sediile operatorilor de distribuţie.

În decembrie 2009, de pildă, un număr de 41 de furnizori de electricitate desfăşurau activitate pe piaţa cu amănuntul. Dacă îi contactaţi, aceştia sunt obligaţi să vă facă o ofertă în 30 de zile.

Studiaţi mai multe oferte înainte de a face o alegere. Pe lângă preţul energiei, trebuie să mai aveţi în vedere, printre altele, care sunt termenele şi modalităţile de plată, serviciile suplimentare oferite de furnizor, clauzele referitoare la preluarea de către furnizor a riscurilor în cazul unor pagube produse consumatorului din vina furnizorului, condiţiile de încetare a contractului şi, nu în ultimul rând, reputaţia furnizorului.

De regulă, contractele se încheie pe un an. Ce trebuie să mai ştiţi este că, dacă tarifele reglementate au mai multă stabilitate, cele negociate urmăresc, după anumite formule, fluctuaţiile pieţei. Tarifele de distribuţie a electricităţii sau gazelor rămân reglementate.

Încheierea contractului de furnizare cu o nouă companie este condiţionată de achitarea la zi a consumului de energie electrică sau de gaze către furnizorul actual.

Verificaţi facturile!

După semnarea unui contract cu noul furnizor, va trebui să trimiteţi celui vechi o notificare cu cel puţin 30 de zile înainte de încetarea contractului, prin care îl anunţaţi că „plecaţi” la alt furnizor.

Vechiul furnizor nu vă poate împiedica să renunţaţi la serviciile sale decât dacă aveţi neachitate facturi cu scadenţa depăşită. Totodată, va trebui să discutaţi cu furnizorul actual de electricitate dacă este potrivit sau nu contorul pe care îl aveţi pentru piaţa concurenţială (cu înregistrare orară a consumului). Schimbarea aparatului se face pe cheltuiala dumneavoastră.

Noul furnizor va contacta distribuitorul în vederea citirii indexului contorului aferent datei schimbării furnizorului, pe care e bine să vi-l notaţi şi dumneavoastră.

Ulterior, veţi primi o factură pentru decontarea finală cu vechiul furnizor, care trebuie plătită în termenul de scadenţă. Verificaţi dacă factura este corectă şi comparaţi indexul final facturat cu ultimul index citit şi indexul iniţial din această factură, cu indexul final din factura anterioară.

Ne puteți urmări și pe Google News