Cazuarii au pe cap o creastă cornoasă ca un coif. Funcția acestei creste n-a fost până în prezent elucidată, dar se presupune că ar proteja craniul când aleargă prin pădure sau servește la îndepărtarea stratului superficial de pământ în căutarea hranei, iar mărimea crestei ar preciza rangul ocupat în ierarhia cârdului de păsări. Capul și gâtul nu au pene, aripile sunt atrofiate, iar culoarea pielii se poate schimba în funcție de starea nervoasă a păsării.

Picioarele sunt deosebit de puternice – capabile să-i asigure o viteză de 50 de km/h – cu trei degete prevăzute cu gheare dure ce ating o lungime de zece centimetri. Acestea pot deveni arme periculoase. Un cazuar adult poate atinge o înălțime de 1,70 metri și o greutate de peste 60 de kilograme.

Femelele sunt puțin mai mari și au creasta de un colorit mai viu. Joacă un rol crucial în împrăștierea semințelor a 150 de specii de plante forestiere, dar restrângerea habitatului a condus la diminuarea drastică a numărului de exemplare

Citește și: