Evenimentul Zilei > Actualitate > Pașaportul de vaccinare, susținut de germani. Rezultatele unui sondaj
Pașaportul de vaccinare, susținut de germani. Rezultatele unui sondaj

Pașaportul de vaccinare, susținut de germani. Rezultatele unui sondaj

Pașaportul de vaccinare, susținut de germani. Sunt rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj de opinie desfășurat în Germania,

Pașaportul de vaccinare, susținut de germani. Marea majoritate a locuitorilor din Germania ar agrea introducerea unui „paşaport de vaccinare anti-COVID-19”. Un astfel de document le-ar permite să meargă la teatru, fitness, evenimente sportive şi chiar să faciliteze călătoriile, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Sondajul a fost realizat pentru dpa de YouGov Deutschland. Rezultatele arată că 16% dintre germani sunt în favoarea introducerii imediate a unui astfel de „paşaport verde”, după exemplul din Israel.

Pașaportul de vaccinare, susținut de germani

Alţi 44% dintre respondenții la sondaj consideră în schimb că ar trebui aşteptat până când toată populaţia ţării va fi vaccinată. Acest obiectiv ar urma să fie atins, conform planurilor actuale, până în septembrie anul acesta.

Dar, n acelaşi timp, doar 35% dintre germani se opun în mod „fundamental” introducerii unui paşaport care să le ofere celor vaccinaţi avantaje în faţa celor nevaccinaţi.

Pașaportul din Israel, model

Israelul a introdus duminica trecută „paşaportul verde”, act care le asigură numeroase beneficii celor care s-au recuperat după COVID-19 sau s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Totodată restricţiile au fost relaxate şi pentru cei nevaccinaţi, dar aceştia şi-au redobândit semnificativ mai puţine libertăţi, mai notează dpa.

Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat, în principiu, deschisă faţă de acordarea de beneficii persoanelor vaccinate, dar mai târziu.

„După ce punem vaccinul la dispoziţia suficientor oameni, iar unii dintre ei refuză să se vaccineze, va trebui să luăm în considerare dacă să existe deschideri şi acces doar pentru cei vaccinaţi, în anumite domenii”, a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat joi cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cine și de ce se opune pașaportului de vaccinare

Criticii unei astfel de idei consideră că o astfel de abordare reprezintă o formă mascată de vaccinare obligatorie, menţionează dpa.

Sondajul YouGov a fost realizat în perioada 24-26 februarie pe un eşantion reprezentativ de 2030 germani cu vârsta peste 18 ani.