Pașaportul COVID împarte populația în cetățeni de mâna întâi – Imuni - și de mâna a doua – Non-Imuni

Danezii doritori să poată dovedi că nu sunt infectați cu COVID atunci când călătoresc sunt invitați să se testeze pentru virus.

Dacă testul este negativ, atunci pot descărca un document electronic care le atestă starea de sănătate și este valabil timp de șapte zile.

Rezervările pentru testare, verificarea rezultatelor și primirea „pașaportului” pot fi făcute pe site-ul Coronaprover.dk.

Inițiativa daneză este primul „pașaport COVID” din Europa. Deocamdată, scopul său este doar de a facilita călătoriile.

Potrivit publicației britanice The Independent, ministrul danez al Sănătății a elogiat măsura.

„Cu noul pașaport COVID-19, avem acum o ofertă digitală pentru danezii care doresc (...) să poată prezenta un document oficial al unui test în timpul călătoriei”, a declarat Magnus Heunicke.

The Indepenendent îl mai citează și pe Michael Svane, șeful executiv al Confederației Transporturilor din Danemarca, care afirmă că „pașaportul” îi va ajuta pe danezii care doresc să călătorească.

„Suntem într-o perioadă în care, în calitate de călător, întâlnești multe obstacole. Dar pașaportul COVID-19 este ușor de accesat și foarte ușor de folosit”, a spus Svane.

Cea mai apropiată barieră pentru turiștii danezi este propria lor frontieră închisă către Suedia. Turiștii danezi care încearcă să revină în țară din Suedia trebuie să le prezinte autorităților daneze dovada că nu au COVID-19.

Mai multe voci și-au exprimat îngrijorarea că astfel de „pașapoarte”, inclusiv digitale, reprezintă un demers periculos.

Până și grupări de stânga, precum faimosul ACLU (American Civil Liberties Union) a avertizat în legătură cu planurile de a introduce „pașapoarte de imunitate” pentru coronavirus.

Într-un articol publicat luna trecută, ACLU afirma că pașapoartele de imunitate pot „afecta sănătatea publică, incita persoanele vulnerabile din punct de vedere economic să își riște sănătatea contractând COVID-19, exacerbând disparitățile rasiale și economice și conducând la o nouă supraveghere sanitară care pune în pericol dreptul la intimitate”.

„Sistemul unui pașaport de imunitate este fundamental diferit de un regim în care angajatorii își testează în mod obșinuit lucrătorii pentru COVID-19 sau îi scanează pentru simptome, pentru a se asigura că nici o persoană cu infecție activă nu intră la locul de muncă. În acest din urmă sistem, doar lucrătorii contagioși sunt împiedicați să intre la muncă și doar pentru perioada în care sunt contagioși”, mai  arată articolul.

„Dar un sistem de pașapoarte de imunitate ar împărți lucrătorii în două categorii – imunii și non-imunii – iar cei din urmă ar putea să nu mai fie niciodată eligibili pentru o anumită slujbă, dacă un lucrător imunizat este disponibil să ocupe același post”, mai arată articolul ACLU.