Evenimentul Zilei > International > Partidul Popular a câştigat scrutinu în Spania, dar nu are majoritate parlamentară
Partidul Popular a câştigat scrutinu în Spania, dar nu are majoritate parlamentară

Partidul Popular a câştigat scrutinu în Spania, dar nu are majoritate parlamentară

Partidul Popular (centru-dreapta), al premierului Mariano Rajoy, se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Spania, cu 26,8%, fiind urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Potrivit unui sondaj comandat de Radio-Televiziunea Spaniolă (RTVE), Partidul Popular va obţine 26,8% din voturi, formaţiunea anticapitalistă Podemos 21,7%, iar Partidul Socialist (PSOE, stânga) 20,5%. Formaţiunea liberală Cetăţeni (centru-dreapta) este creditată cu 15,2%.

Conform unui alt sondaj, difuzat de Atresmedia, Partidul Popular va obţine 28% din voturi, Partidul Socialist 21%, Podemos 20%, iar formaţiunea Cetăţeni 14%.

Prezenţa la urne era, potrivit datelor prezentate la ora 18.00 (19.00, ora României), de 58,3%, aproape de nivelul înregistrat în anul 2011 la aceeaşi oră.

Peste 36 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în scrutinul parlamentar considerat crucial pentru viitorul Spaniei.

Este prima dată după mulţi ani când Parlamentul spaniol nu va mai avea un sistem bipartit – dominat de Partidul Popular (centru-dreapta) şi Partidul Socialist (stânga). De data aceasta, echilibrul de putere va putea fi influenţat de formaţiunea anticapitalistă şi antiausteritate Podemos (stânga), condusă de Pablo Iglesias, şi de mişcarea liberală Cetăţeni.

Guvernul premierului Mariano Rajoy şi-a atras critici dure din cauza măsurilor de austeritate şi a reformelor implementate pe piaţa muncii în ultimii ani. Rajoy promite revenirea la creştere economică, dar rata şomajului este de 21% în Spania, cea mai ridicată din Uniunea Europeană după Grecia.

Pablo Iglesias, în vârstă de 37 de ani, liderul partidului Podemos (stânga), a avut o campanie electorală axată pe critici la adresa sistemului capitalist. "Problema Uniunii Europene nu este Grecia; problema este însăşi Uniunea Europeană. Germania şi Fondul Monetar Internaţional distrug proiectul politic al Europei", crede el.

Albert Rivera, în vârstă de 36 de ani, liderul formaţiunii Cetăţeni, a declarat: "Podemos critică sistemul, noi criticăm oamenii care au corupt sistemul".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.