Evenimentul Zilei > Politica > Partidul lui Băsescu are deja 15 parlamentari
Partidul lui Băsescu are deja 15 parlamentari

Partidul lui Băsescu are deja 15 parlamentari

Imediat după ce a depăşit barierele administrative şi s-a înscris la tribunal, spre Mişcarea Populară au început să vină primii parlamentari PDL.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat, după o reuniune a conducerii centrale a acestui partid, că formaţiunea pe care o conduce are în prezent 15 parlamentari, toţi proveniţi din PDL. Este posibil ca şi alţi deputaţi şi senatori democrat-liberali să se îndrepte, în următoarele zile, spre formaţiunea pe care o susţine Traian Băsescu. Legea blochează însă migraţia primarilor şi a altor aleşi locali, care şi-ar pierde mandatul dacă ar demisiona din partidul pe listele căruia au fost aleşi.
De la Cotroceni, la partid
Printre cei care şi-au anunţat, ieri, transferul la formaţiunea susţinută de preşedintele Traian Băsescu se află parlamentarii Camelia Bogdănici, Florin Secară, Mihai Rogojan, Florin Gheorghe, Dragoş Gunia, Andrei Voloşevici, Florin Popescu, Petru Movilă, Daniel Geantă şi Adrian Gurzău. Cu o zi înainte, Elena Udrea a părăsit PDL şi a aderat la PMP. Alţi patru parlamentari PDL, inclusiv Eugen Tomac, trecuseră deja la PMP de anul trecut. Totuşi, noile regulamente ale celor două Camere ale Parlamentului nu permit ca noua formaţiune să-şi facă grup parlamentar. Toţi aceştia au participat, ieri, la reuniunea Colegiului Naţional al PMP, organizată la Sighişoara.
La acest desant de parlamentari se adaugă doi foşti consilieri prezidenţiali, Gabriel Berca şi Daniel Funeriu. Berca a fost ministru de Interne, în guvernul Ungureanu, iar Funeriu a deţinut portofoliul Educaţiei, în Executivul condus de Emil Boc. Cei doi au anunţat, miercuri, că demisionează din funcţiile de consilieri prezidenţiali. În plus, europarlamentarul Cristian Preda, suspendat în 2013 din PDL, s-a înscris, joi, în PMP şi şi-a anunţat intenţia de a candida din nou pentru Parlamentul European.
Udrea, atac la "frăţia" USL-PDL-CNADNR
Într-un discurs ţinut la Sighişoara, Elena Udrea a declarat că principalul adversar al PMP este USL. "Lupta noastră este de a învinge USL (…) După evenimentul de azi pornim la luptă", a declarat Udrea. Într-o postare pe blog, ea a fost ironică cu PDL, un discurs asemănător cu USL. "Am aflat strategia PDL de a creşte în sondaje acum că a scăpat de pietrele de moară Udrea şi Băsescu: partidul va fi susţinut de Victor Ponta. Nu degeaba Premierul USL adoptă un discurs similar cu cei din PDL. Înţeleg din asta că eram o piedică pentru frăţia Ponta – Blaga – Şova – CNADNR. Mă aştept ca, de aici încolo, contractele să curgă şi mai bine ca până acum", a scris Udrea, pe Facebook. Afirmaţiile ei vin după ce, tot ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a lăudat PDL şi a susţinut că abia acum această formaţiune devine "un adversar de luat în considerare".
FC preferă alianţă, nu fuziune
Forţa Civică ar prefera ca, din motive tactice, să realizeze o alianţă cu PMP, şi nu o fuziune cum se discutase iniţial, susţin surse din acest partid. O fuziune ar fi riscantă, putând fi contestată în instanţă, ceea ce face să existe riscul ca structura rezultată din fuziune să nu poată depune liste de candidaţi pentru Parlamentul European. Potrivit acestor surse, PMP ar trebui mai întâi să organizeze un congres şi să-şi aleagă noile structuri de conducere pentru a putea trece în etapa următoare, cea a unei fuziuni cu FC.
În schimb, Forţa Civică este extrem de interesată într-o alianţă electorală, în special pentru că cele două partide ar trebui să se unească pentru a putea supraveghea un număr cât mai mare de secţii de votare şi nu au încredere în modul în care va acţiona PDL. Miercuri, FC a salutat înregistrarea PMP, afirmând că "reiterează" disponibilitatea partidului de a continuă consolidarea procesului de unificare a Dreptei politice din România. "Se poate trece de la vorbe la fapte", se susţine într-un comunicat al FC.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.