Partidele n-au uitat de alegeri. Pandemia ascute lupta politică

Partidele n-au uitat de alegeri. Pandemia ascute lupta politică

În paralel cu lupta extrem de dramatică pe care o duc cadrele medicale pentru combaterea coronavirusului, politicienii au propriul război, pe care îl poartă între ei.

Dacă în primele zile ale crizei, Puterea și Opoziția păreau că au pus punct disputelor și s-au unit ca să facă front comun împotriva amenințării numite Covid-19, ulterior lucrurile s-au schimbat. De atlfel, ne aflăm în an electoral și chiar dacă alegerile vor fi amânate, nu trebuie să uităm că după criză ne așteaptă două rânduri de alegeri.

Pe măsură ce epidemia avansează și crește în intensitate, lovind din ce în ce mai mulți români, pare că se ascute și lupta politică. Declarațiile politicienilor din opoziție devin mai agresive, iar acuzațiile de incompetență și corupție sunt lansate una după alta,  într-un ritm sufocant. Nu trece o zi fără ca Marcel Ciolacu (PSD), Victor Ponta (Pro România), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) sau chiar Eugen Tomac/Traian Băsescu (PMP) și Dan Barna (USR) să nu găsească vreun cusur miniștrilor liberali ori premierului Ludovic Orban.

Toate acestea se întâmplă deoarece ne aflăm în an electoral, chiar dacă alegerile (cel puțin cele locale) vor fi amânate. Nu trebuie să scăpăm din vedere că imediat după încheierea crizei provocată de noul coronavirus ne așteaptă două scrutinuri, locale și parlamentare. Or, pentru politicienii noștri, cele două competiții electorale sunt la fel, dacă nu chiar mai importante decât pandemia. Drept care nu vor rata nici un prilej pentru a câștiga puncte electorale pe spatele adversarilor.

Suspendarea ratelor ca temă politică

FLORIN CITU, MINISTRUL DE FINANTE, GUVERN

Zilele acestea confruntarea se duce pe suspendarea plății ratelor la creditele contractate de persoanele fizice și juridice. Guvernul Ludovic Orban a avut nevoie de trei ședințe ca să reglementeze o astfel de măsuă, două ca să finalizeze ordonanța de urgență, iar a treia pentru a aproba normele metodologice de aplicare.

Astfel, după ce a fost adoptat într-o primă formă, în ședința din 26 martie, actul normativ a fost modificat pe 30 martie. S-a întâmplat după ce specialiștii în domeniul financiar-bancar au atras atenția asupra dobânzii la dobândă pe care ar fi trebuit s-o plătească beneficiarii, care transforma o așa zisă facilitate într-o povară.

La final, după ce valul de critici și contestări s-a stins, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, s-a lăudat cu o decizie curajoasă, peste cele adoptate în alte țări europene.

„Aici aş vrea să vă spun, domnule prim-ministru, că m-am uitat la ce au făcut alte ţări, Franţa, Spania, Italia, Portugalia, nu sunt foarte multe ţări care au luat o măsură similară şi în acest moment a noastră e cea mai curajoasă măsură pentru că are cea mai lungă perioadă, până la nouă luni de zile, are cea mai largă plajă de oameni care pot să beneficieze şi condiţiile dintre cele mai bune. (...) A noastră este o măsură curajoasă care încearcă să-i ajute pe cât mai mulţi români”, a explicat Florin Cîţu, mândru nevoie mare, în cea de-a treia ședință de Guvern, înainte de dezbaterea normelor metodologice.