Partidele coaliției de guvernare se ceartă pe măsurile pentru populație. Cine a propus, de fapt, majorarea pensiilor și salariilor
- Andra Puiu
- 23 noiembrie 2022, 16:47
Majorarea pensiilor și salariilor a fost un subiect foarte discutat în ultima perioadă. Fiecare partid a susținut că a luat măsuri mai bune pentru români. Coaliția de guvernare se confruntă, acum, cu problema paternității soluțiilor pentru populație.
Partidele aflate în coaliția de guvernare au căzut de acord asupra mai mult măsuri cu impact economic și social. Cea mai importantă decizie este cea legată de creșterea punctului de pensie. Guvernul a stabilit, după luni de discuții privind creșterea veniturilor pensionarilor, că punctul de pensie va crește cu doar 12,5%, la valoarea de 1.784 de lei. Așadar, nu este vorba de o majorare de 15% cât dorea PNL, dar nici de 6%, cât a propus PSD.
Coaliția a mai stabilit un sprijin pentru pensionarii cu venituri mici, o singură dată. Așadar, cei cu pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, iar cei cu pensii între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei. În ceea ce îi privește pe pensionarii cu venituri între 2.001 și 3.000 de lei, ei vor primi suma de 600 de lei. Acest ajutor va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.
Ce măsuri a stabilit Guvernul pentru populație
De asemenea, Guvernul a stabilit ca programul privind voucherele sociale de 250 de lei să fie continuat. Astfel, persoanele care au pensii sub 1.700 de lei vor primi, o dată la două luni, 250 de lei. Această sumă va fi oferită pe tot parcursul anului. Executivul vine cu un ajutor și pentru facturile la energie. Pensionarii cu vârste peste 60 de ani și venituri mai mici de 2.000 de lei vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Suma va fi acordată în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare. Vești bune au primit și cei mici. Alocațiile vor fi majorare cu 5,1%. În plus, persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație.
Nicolae Ciucă a fost primul care a oferit mai multe detalii în legătură cu noile măsuri. Prim-ministrul a făcut anunțul pe contul său personal de Facebook. El a subliniat că „PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”. Impactul bugetar anunțat e de 17,5 miliarde lei. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a susținut că PSD nu a ținut cont de procente, ci a vrut o redistribuire echitabilă.
Liderul social-democraților a mai adăugat că partidul său a pus accent și pe salariații cu venituri minime. Astfel, s-a decis ca salariul minim să crească la suma de 3.000 de lei vrut, din care 200 de lei scutiți de taxe. În același timp, și UDMR a precizat că formațiunea politică a susținut întotdeauna ajutorarea pensionarilor.
De ce s-au certat partidele aflate în coaliția de guvernare
Cearta în coaliție a început imediat după declarațiile făcute de fiecare lider de partid. „Este important de precizat că am reuşit să ajungem la un consens cu colegii noştri. Nu neapărat că am reuşit să impunem viziunea PSD, dar se poate spune şi aşa, să avem o creştere pentru toată lumea la fel”, a precizat Marius Budăi, ministrul Muncii, într-o intervenție la Antena 3. Alături de social-democrat în studioul emisiunii se afla și vicepreședintele PNL, Adrian Cozma.
„Eu mă tot minunez cum puteţi să afirmaţi, cu atâta nonşalanţă, că viziunea PSD a fost agreată. Domnul Ciucă a venit şi a spus 12,5% că nu a avut ce face. Iar dumneavoastră, PSD, să ne amintim, anul trecut, pe vremea asta, promiteaţi majorări de pensii de 40% – asta spuneaţi dvs. în Parlament înainte de a intra la guvernare – şi acum veniţi şi prezentaţi 12,5% ca o victorie. Asta este viziunea impusă de către Partidul Naţional Liberal care dorea 15%, iar PSD nu a dorit 15%, a dorit 10%, iar domnul Ciolacu a dorit 6,2%”, a replicat Cozma. În plus, mai mulți membrii din ambele partide au avut cuvinte de spus atât la emisiuni televizate, cât și în mediul online, potrivit Adevărul.ro.