Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară au anunţat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au descoperit particula lui Dumnezeu, în experimentele desfăşurate la acceleratorul LHC.
Specialiştii sunt siguri în proporţie de 99,99% că au descoperit particula care ar putea desluşi cele mai mari mistere ale universului. Denumită şi particula Higgs, aceasta este cea care conferă masa particulelor din care se formează atomii, fără de care nu ar putea exista nimic de la planete, la oameni. "Pot să confirm că a fost găsită o particulă care se supune teoriei bosonului Higgs", a spus John Womersley, şeful Consiliului Brtianic al Ştiinţei şi Tehnologiei. De asemenea, Joe Incandela, purtătorul de cuvând al echipelor de cercetare care caută particula Higgs la CERN, a confirmat şi el vestea: "Este doar un rezultat preliminar, însă credem că am găsit ce căutam". "Am ajuns la o piatră de hotar în încercarea noastră de a înţelege natura", a spus directorul general al CERN, Rolf Heuer, adăugând: "Descoperirea acestei paticule deschide drumul către studii avansate, iar acest lucru ne poate lămuri în legătură cu mai multe mistere ale universului".
Pasul următor este determinarea naturii exacte a particulei si scopul acesteia în univers. Prada cea mai dorită
De aproape 50 de ani de când a fost creată teoria care l-a prezis, bozonul Higgs, asa-numita "particulă a lui Dumnezeu", a reprezentat prada cea mai dorită de către cercetătorii care lucrează în domeniul fizicii particulelor elementare. Bosonul Higgs este o particulă elementară ipotetică, singura care este prezisă de teoria particulelor elementare şi interacţiilor între ele (Modelul Standard), care nu a fost încă nici confirmată, nici infirmată experimental.
Particula această poartă numele fizicianului teoretician scoţian Peter Higgs, care a prezis-o a exista în 1964. Particula elementară este caracterizată doar de masa sa de repaus, toate celelalte numere cuantice ale sale fiind zero. De aproape jumătate de secol, particula a fost căutată experimental cu acceleratoare de particule tot şi tot mai performante.
Acceleratorul de particule de la CERN cuprinde un tunel subteran care are o lungime de 29 de kilometri, şi se află la graniţa franco-elveţiana. Aici fizicienii au încercat să recreeze condiţiile care au existat la o fracţiune de secundă după Big Bang. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8QG1O_EMY4I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>