Participare impresionantă la Crosul Mării Negre

Participare impresionantă la Crosul Mării Negre

Peste 1600 de participanți de toate vârstele au alergat la a treia ediție a crosului Mării Negre, de la Constanța. Mulți dintre participanți s-au implicat și în colectarea mucurilor de țigară de pe plaja Modern, pentru a demonstra că le pasă de mediul înconjurător.

Numărul persoanelor prezente la Crosul Mării negre a depășit așteptările ONG Mare Nostrum, la eveniment participând peste 1600 de oameni, incluzând și susținătorii de pe margine, potrivit directorului executiv al organizației, Mihaela Cândea: ”Au participat cu mic, cu mare și ne-au uimit prin energia cu care au venit să se bucure de o zi pe malul mării”, a spus ea.

Înainte de start, ONG Mare Nostrum a lansat o provocare pentru toți participanții: aceea de a dovedi simțul civic, adunând mucurile de țigară de pe plaja Modern și de a le aduce la “Mucometru”, o nouă unitate de măsură special creată pentru a înregistra cantitatea de mucuri de țigară existentă pe plajă, după monitorizarea din lunile septembrie-octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Participanții s-au mobilizat și au adunat 25 de mucocentrimetri, adică aproximativ 2.500 de mucuri de țigară: ”Mucurile de țigară reprezintă cel mai frecvent deșeu întâlnit în monitorizările de plajă din ultimii 4 ani. Așa ne-a venit ideea unei unități de măsură special destinată acestui tip de deșeu. Vrem ca oamenii să înteleagă cât de nociv este un rest atât de mic de țigară care se ingroapă in nisip, dar nu dispare.”

Cei peste 1600 de participanți au ținut cont de sloganul evenimentului ”Sunt un schimbă-lume, aleg #fărăplastic! Vreau să păstrez marea curată!”. O mare parte dintre cei care au luat parte la eveniment  sunt fie alergători/sportivi, fie participă foarte des la acest gen de evenimente. De asemenea, unii dintre participanți au rezonat cu sloganul evenimentului și cu acțiunea ONG Mare Nostrum.

Fără a fi o cursă contracronometru, toți participanții au primit o diplomă și o brățară realizată manual de voluntarii ONG Mare Nostrum. La eveniment s-au înscris persoane din Constanța și București, precum și 31 de instituții de învățământ din județ care și-au implicat elevii și profesorii. „Crosul Mării Negre revine și anul viitor deoarece vrem să profităm de ocazie să aduce oamenii aproape de mare în tot timpul anului” a declarat Mihaela Cândea.