Eurodeputatul Gabriela Zoană consideră că intervenția liderului european este de nepermis. „Practic, Guy Verhofstadt îndeamnă Guvernul României să intervină în actul de justiție și să dispună procurorilor să înceteze a strânge probe în cazul Laurei Codruța Kovesi”, susține Gabriela Zoană într-un comunicat transmis marți EVZ.

Eurodeputata PSD deplânge „tentativă de încălcare a statului de drept în România, din partea unui lider de grup europarlamentar care ne critică permanent țara exact pentru acest motiv” și îi reamintește liderului ALDE că România poate decide singură în chestiunile interne.

„Ceea ce nu înțelege Verhofstadt și alții ca el este că România nu a intrat în Uniunea Europeană pentru a executa ordinele domniei sale, ci pentru a fi membru cu drepturi egale în această familie europeană. Am observat, de asemenea, că Verhofstadt marjează mult pe cartea faptului că doammna Kovesi este doar suspect și nu este condamnată încă. Eu doresc să îl întreb pe liderul ALDE din Parlamentul European, dacă ar fi avut un candidat din țara domniei sale, suspect într-unul sau în 18 dosare penale, la fel i-ar fi susținut candidatura? Declarația domnului Verhofstadt pare mai degrabă o modalitate prin care se dorește intimidarea actului de justiție din România”, explică Zoană.

Politiciana îi reamintește lui Verhofstadt că în ceea ce o privește pe fosta șefă a DNA, nu doar suspiciunile care planează asupra ei sunt o problemă pentru a ocupa funcția de procuror european. „S-a gândit să rezolve domnia sa această problemă a doamnei Kovesi, făcând presiuni asupra Guvernului, poate se gândește și cum să îi rezolve și cealaltă problemă: lipsa de calificare a fostului procuror șef al DNA. Pentru a participa la acea procedură de selecție, doamna Kovesi are nevoie de o echivalare rapidă a gradului profesional de procuror de parchet de pe lângă tribunal cu cel de procuror de la Înalta Curte de Justiție”, susține eurodeputata.

Guy Verhofstadt conduce grupul european din care face parte și ALDE România, dar acesta a criticat, chiar amenințat cu excluderea formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.