Planul Național de Redresare și Reziliență al Guvernului PNL, în care se specifica pe ce proiecte va cheltui România cele 30 de miliarde de euro de UE pentru relansarea economiei în următorii patru ani, fost retras de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Alianța USR PLUS precizează într-un comunicat de presă că acesta a fost retras „în mod inexplicabil”.
Astfel, USR PLUS arată că planul pus în dezbatere publică și retras rapid de pe site „ignoră și ratează reformele sociale, de mediu, de inovare și digitalizare” și anunță că alianța va renegocia acest plan în discuțiile de intrare la guvernare.
Principala critică adusă de alianță este că planul făcut de guvernul PNL nu include reforme reale și nu răspunde obiectivului UE de a finanța schimbări structurale.
„Acolo unde sunt amintite reforme necesare în corpul documentului, nu urmează alocări de fonduri. Planul este făcut din pix la MFE și nu face decât să dubleze finanțările deja alocate prin programele operaționale din politica de coeziune. Cu alte cuvinte, acolo unde MFE a programat și a cheltuit prost banii europeni, vine un supliment de finanțare, după aceeași logică”, se arată în comunicatul de presă.
Alianța compară PNRR cu PNDL, vestitul program dedicat baronilor locali
„USR PLUS va negocia refacerea acestui plan, vom introduce reforme clare, trasabile și finanțarea lor din acest nou fond european. Sunt mulți bani, dar sunt bani care trebuie dați pentru reforme, nu pentru cârpeli. Din păcate, asistăm la un exercițiu de furat căciula, unde MFE nu se înțelege cu alte ministere, nu are viziune reformistă. Pentru MFE, acești bani sunt doar o problemă pentru care trebuie să inventeze ceva.
Și au scos ce aveau prin sertare oricum. Trebuie un reset și o negociere serioasă, pe care o vom face ca parte a discuțiilor de intrare la guvernare, după 6 decembrie”, spune Cristian Ghinea, europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, scrie g4media.ro.
PNRR este documentul strategic al României care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR). Sursa de finanţare este reprezentată de fondurile alocate pentru România în cadrul MRR şi în completare din surse alocate de la bugetul de stat.
PNRR are structura, domeniile de investiţii, domeniile de reformă şi alte componente stabilite conform MRR şi face obiectul procedurilor de negociere cu Comisia Europeană. Prin aprobarea PNRR, Guvernul acordă mandat Ministerului Fondurilor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere.