Parodontoza, "boala dinţilor sănătoşi"

Parodontoza, "boala dinţilor sănătoşi"

Aproape jumătate dintre români nu ştiu ce înseamnă parodontoza, afecţiune manifestată prin sângerări ale gingiei sau mişcarea dinţilor, în cazuri grave.

Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, durerea, sângerarea în timpul periajului sau tartrul sunt simptome care indică instalarea bolilor parodontale.

Parodontoza sau "boala dinţilor sănătoşi" este o necunoscută pentru foarte mulţi români.

Primul studiu naţional despre bolile parodontale făcut pe un eşantion de 500 de români cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, ale cărui rezultate au fost prezentate ieri, arată că jumătate dintre intervievaţi nu ştiu ce este parodontoza: 48% ştiu că parodontoza este o boală a dinţilor, 12% o asociază cu gingiile, iar 39% nu ştiu nimic despre boală şi nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Marea problemă e că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele parodontozei. Necunoscând simptomatologia, majoritarea nici nu îşi pun problema că ar putea fi în pericol", afirmă Alexandru Georgescu, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Vinovaţi: microbii şi tartrul, fumatul şi alcoolul

Boala parodontală survine atunci când "suportul" menit să asigure menţinerea şi susţinerea dinţilor este afectat, iar gingia, ligamentele, osul alveolar şi rădăcina dintelui sunt îmbolnăvite. "Pacientul nu are carii, are dinţi sănătoşi, dar mobili din cauza afectării suportului", explică Anca Dumitriu, şef Catedră Parodontologie la Facultatea de Stomatologie.

Factorii care favorizează apariţia bolii sunt microbii, tartrul, dar şi obiceiurile rele, cum ar fi fumatul şi consumul excesiv de alcool. În plus, şi perioada sarcinii, a pubertăţii şi a menopauzei pot favoriza apariţia bolii.

O gingie sănătoasă este de culoare roz şi are un contur neted. Atunci când este bolnavă se înroşeşte, se măreşte în volum şi nu are un aspect uniform pe dinte. Osul alveolar nu mai este integru, ci este demineralizat, iar la o radiografie se observă pungi osoase care macină osul fără să doară.

Studiul prezentat ieri mai arată că 40% dintre locuitorii mediului urban nu au fost niciodata la dentist în ultimele 12 luni, ceea ce face ca depistarea bolii să nu se facă, în timp ce 56% dintre românii care susţin că nu suferă de afecţiuni parodontale prezintă cel puţin unul dintre simptomele bolii. "Dintre românii care îşi depistează boala, 19% o fac în stadii terminale, când încep deja să-şi piardă dinţii", mai spune medicul Alexandru Georgescu.

Ca tratament pentru bolile parodontale se apelează la igienizări profesionale, detartraj supra şi subgingival, putându-se ajunge chiar şi la tratament chirurgical în cazuri severe.

"Românii vor găsi în peste 3.000 de farmacii broşuri despre parodontoză între 1 şi 12 noiembrie, în cadrul unei campanii de informare." ALEXANDRU GEORGESCU, specialist în parodontologie

SOLUŢII

Cum se previne parodontoza

Pentru a evita apariţia parodontozei, foarte importantă este igiena. "E îngrijorător faptul că unul din cinci români nu se spală deloc pe dinţi, în condiţiile în care o igienă normală înseamnă să se spele de cel puţin două ori pe zi. Nespălarea dinţilor permite dezvoltarea microorganismelor, care ajung să provoace gingivite şi parodontite", spune stomatologul Alexandru Georgescu.

Tot pentru prevenire e bine să folosiţi pastă de dinţi care să conţină clorhexidină, lactat de aluminiu sau fluor. Periuţele trebuie schimbate o dată la 2-3 luni.

În plus, folosiţi regulat apă de gură şi aţă dentară şi, auxiliar, periuţe interdentare pentru a curăţa locuri greu accesibile, periuţe electrice sau duşuri bucale.