Parlamentul Ucrainei a votat legea pentru interzicerea Bisericii Ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei

Sursa Foto: Dreamstime

Parlamentul Ucrainei a aprobat marți un proiect de lege care interzice activitatea Bisericii Ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, măsură ce vine pe fondul tensiunilor continue dintre Ucraina și Rusia, în contextul invaziei ruse.

Lege elimină o structură asociată „țării agresoare”

Decizia, de a interzice activitatea Bisericii Ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, pe teritoriul Ucrainei, luată la mai mult de doi ani și jumătate după începutul războiului, este văzută de mulți drept un pas important în limitarea influenței Kremlinului în Ucraina, prin intermediul religiei, scrie The Moskow Times.

Deputata Irina Gerașcenko a anunțat cu entuziasm pe Telegram că votul reprezintă un moment istoric pentru Ucraina, subliniind că această lege elimină o structură asociată „țării agresoare”.

Legea a fost adoptată cu o majoritate clară, 265 de deputați din Parlament votând în favoarea acesteia, cu mult peste cele 226 de voturi necesare pentru adoptare, conform informațiilor oferite de deputatul Iaroslav Jelezniak.

Mulți ierarhi continuau să fie fideli Patriarhiei Moscovei

În mai 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană, care până atunci era subordonată Patriarhiei Moscovei, a anunțat că își rupe legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, pe fondul sprijinului acordat de Patriarhul Kirill invaziei ruse. Totuși, acest gest nu a fost suficient pentru a convinge o mare parte din populația ucraineană, care consideră că această despărțire a fost mai mult simbolică decât reală.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Mulți cetățeni cred că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene continuă să fie fideli Moscovei, iar autoritățile ucrainene le-au cerut în mod repetat să-și demonstreze loialitatea față de statul ucrainean prin aderarea la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, o entitate religioasă autocefală creată în 2018.

Această lege reflectă dorința autorităților ucrainene de a-și proteja suveranitatea și de a limita orice influență externă care ar putea submina unitatea națională, în special în contextul unei agresiuni externe care continuă să afecteze profund țara.