Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentul se pregătește de „Miercurea neagră”
Parlamentul se pregătește de „Miercurea neagră”

Parlamentul se pregătește de „Miercurea neagră”

Dan Șova, Darius Vâlcov și Theodor Nicolescu au mari șanse să scape de reținere sau arestare preventivă. Ultimele calcule arată că PSD i-ar putea salva pe cei trei, inclusiv pe liberalul Nicolescu. De dragul imaginii, PNL- iștii au anunțat că vor filma votul parlamentarilor săi.

Mâine se anunță o zi de foc pentru trei dintre parlamentari. Camera Deputaților va decide dacă va încuviința reținerea și arestarea deputatului PNL Theodor Nicolescu (PNL), în timp ce Senatul va avea aceeași sarcină în ceea ce-i privește pe senatorii PSD Dan Șova și Darius Vâlcov.

Secretarul, de „neînlocuit”

Cazul Șova putea fi tranșat încă de ieri de plenul Senatului, dar acesta nu a putut fi pus pe ordinea de zi pentru că secretarul PSD al Comisiei juridice, Doina Federovici, nu a semnat raportul. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor pe această temă.


FOTO: Darius VâlcovÎn schimb, vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu a explicat că, spre deosebire de președinte, care poate fi substituit de un vicepreședinte, semnătura secretarului unei comisii nu poate fi înlocuită. Prin urmare, s-a stabilit ca atât cazul lui Dan Șova, dar și cel al lui Darius Vâlcov să fie tranșat miercuri de plenul Parlamentului.

În ceea ce privește deznodământul votului, pe holurile Parlamentului se vorbește despre faptul că PSD îi va apăra mai mult ca fiind și majoritatea fragilă a PSD de la Senat. Chestionat pe această temă, liderul PSD, Victor Ponta, a refuzat să precizeze cum vor vota senatorii PSD: „O să fiți prezenți aici, de ce mă întrebați pe mine ?”, a spus el.


FOTO: Dan ȘovaLa rândul său, Liviu Dragnea a spus că PSD „nu poate sta cu pistolul la tâmpla fiecărui parlamentar”, iar fiecare va vota cum crede. Pe de altă parte, UDMR a rămas datoare PSD pentru votul de la Camera Deputaților în cazul lui Laszlo Borbely.

Potrivit unor surse parlamentare, PSD ia în considerare să-l salveze pe deputatul PNL Theodor Nicolescu de la reținere și arestare, pentru a putea spune, ulterior, că nu au fost salvați doar senatorii PSD Dan Șova și Darius Vâlcov.

PNL n-are încredere în proprii senatori

Liberalii au propria strategie de imagine. Prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a afirmat că senatorilor li s-a cerut să voteze la vedere, iar momentul votului să fie filmat și postat ulterior pe site-ul partidului.

Votul senatorilor și deputaților este oricum filmat de către Camera Deputaților sau Senat, dar și de către televiziuni, care obișnuiesc să facă acest lucru, mai ales în momente delicate. În plus, chiar dacă și înainte li s-a cerut parlamentarilor PNL să voteze cu bilele la vedere, acest lucru nu s-a întâmplat, mulți parlamentari liberali refuzând să respecte decizia impusă de conducerea partidului.

Nicolescu, aviz pozitiv de la Comisia juridică

Deputatul PNL Theodor Nicolescu (foto) a primit ieri, în Comisia juridică, aviz pozitiv pentru reținere și arestare preventivă, fiind acuzat de săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită și a trei infracțiuni de abuz în serviciu. Votul a fost în mod covârșitor în defavoarea sa: 14 deputați au votat pentru reținere și 13 pentru arestare, din totalul de 19 prezenți. Spre deosebire de mulți dintre colegii săi aflați într-o situație similară, Nicolescu a afirmat că nu a venit să se apere pentru a nu crea o situație delicată în raport cu colegii. Nici avocatul lui Nicolescu nu a fost prezent, a precizat Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților.


FOTO: Deputatul PNL Theodor Nicolescu 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: