Parlamentul rus a coborât pragul electoral de la 7 la 5%. Măsura se aplică însă din 2016

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat astăzi un proiect de lege iniţiat de preşedintele Dmitri Medvedev, ce prevede reducerea pragului electoral de la 7 la 5 la sută la alegerile legislative, măsură menită să conducă la creşterea concurenţei politice.

Dar prevederea care vizează diminuarea numărului de voturi necesare unui partid pentru a accede în parlament nu va aplicată la alegerile legislative din decembrie, ci începând cu următorul scrutin, din 2016.

Alegerile pentru Duma de stat, camera inferioară a parlamentului, se desfăşurau şi înainte în condiţiile unui prag electoral de 5 procente, dar el a fost ridicat la 7 la sută pentru scrutinul din 2007, aminteşte ITAR-TASS, preluată de Agerpres.

Proiectul de lege privind reducerea pragului electoral pentru intrarea partidelor politice în Duma de stat a fost trimis de Medvedev parlamentului spre examinare la sfârşitul lunii iunie.

În 2005, pragul electoral pentru intrarea în Dumă a fost ridicat de la 5 la 7 la sută de către premierul Vladimir Putin, care deţinea atunci funcţia de şef al statului.

Medvedev, la rândul său, a încercat să afişeze o poziţie mai liberală decât Putin, dar a sfârşit prin a dezamăgi o parte a elitei ruse şi Occidentul prin decizia de a nu mai candida pentru al doilea mandat la prezidenţialele din 2012.

La parlamentarele din 2007, doar patru partide au trecut pragul electoral de 7 procente : Rusia Unită, a lui Vladimir Putin (64,3%), Partidul comunist (11,57%), Partidul liberal-democrat rus al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski (8,14%) şi formaţiunea Rusia Justă (7,74%), aliată a puterii. Opoziţia liberală nu a fost reprezentată la nivel naţional din 2003.