Parlamentul României se reunește ca să ghilotineze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Sursa foto: Arhiva EVZ

După cum a anunțat Stelian Ion, ministrul Justiției, parlamentarii se vor reuni pentru a desființat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a comentat reacția Comisiei de la Veneția legată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). „Este un aviz favorabil mul așteptat”, a afirmat Stelian Ion. În această săptămână sau săptămâna viitoare va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfiinţarea Secţiei.

Stelian Ion, ministrul Justiției, anunță finalul existenței SIIJ

„Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră, SIIJ ar fi fost istorie.

Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a afirmat Stelian Ion.

„Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a mai spus ministrul Justiției, care a mai afirmat:

„Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară”

„Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă s-a propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară.

Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ.”