Parlamentul Republicii Moldova, gazda unei mari expoziții de enciclopedii. Și copiii au un loc special

Parlamentul Republicii Moldova, gazda unei mari expoziții de enciclopedii. Și copiii au un loc special Sursa foto: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din municipiul Chișinău/ Facebook

Legislativul moldovenesc găzduiește o expoziție de enciclopedii cu genericul „Cultura cunoașterii din enciclopedii”. Expoziția numără peste 100 de titluri de enciclopedii și se desfășoară în contextul Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și al Zilei bibliotecarului, marcată anual la data de 23 aprilie. Evenimentul este organizat de Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din municipiul Chișinău.

Enciclopedii pentru copii, elaborate pentru nivelul de înțelegere al copiilor

Colecția de enciclopedii este din fondul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Acestea sunt destinate cititorilor de diferite vârste, incluzând perioade de la enciclopedii clasice precum Britannica (1768-2010), la ediții moderne, online. De asemenea, exponatele cuprind o diversitate de domenii, precum istorie, științe și tehnologie, literatură și arte, geografie și cultură, filosofie și religie, educație și psihologie, economie și societate, politică  și administrare, familie și sănătate. Un loc aparte în expoziție îl ocupă nișa de enciclopedii pentru copii, ce cuprinde enciclopedii generale, științifice, istorice, literare, despre natură și formele ei, elaborate pentru nivelul de înțelegere al copiilor ș.a.

Marea Carte a Personalităților

Printre cărțile expuse se regăsesc: Enciclopedia oamenilor Moldovei, Enciclopedia Uniunii Europene, Enciclopedia localităților Republicii Moldova, Marea Enciclopedie a Cunoașterii, Patrimoniul Mondial UNESCO, Marea Carte a Personalităților, Enciclopedia Elevului, Enciclopedia Casei, 1000 de capodopere ale picturii europene, Marile Minuni ale Lumii, 1000 de sculpturi ale unor artiști de geniu, Mica enciclopedie de finanțe, monedă, asigurări ș.a. Printre exponate figurează și volumele din 1894 ale dicționarului etimologic al limbii române „Etymologicum Magnum Romaniae”, semnat de B.P. Hasdeu.

Elena Ungureanu, șefa Secției studii și cercetări de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, organizatoare a expoziției, a vorbit, la deschiderea evenimentului, despre rolul și importanța enciclopediilor, care reprezintă surse veridice și vaste de informare a populației. De asemenea, s-a făcut referință la cei mai cunoscuți enciclopediști, care și-au adus aportul la crearea enciclopediilor, precum Jean le Rond d’Alembert, Denis Diderot, Jimmy Wales, Larry Sanger, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Eugen Coșeriu, Vlad Pohilă etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: multimediaparlament.md

O expoziție vastă și impunătoare de enciclopedii

Șefa Secției Resurse Informaționale din cadrul Secretariatului Parlamentului, Ala Marinescu, a exprimat mulțumiri pentru inițiativa Bibliotecii „B.P. Hasdeu” de a desfășura evenimentul, apreciind expoziția vastă și impunătoare de enciclopedii, care este utilă fiecărui cititor.

Organizatorii și-au propus, prin acest eveniment, să ofere publicului ocazia de a descoperi o gamă variată de enciclopedii și să pătrundă în lumea fascinantă a lor, care reprezintă surse fundamentale de informare și de sporire a nivelului de cultură generală.

Expoziția va fi deschisă până pe 22 mai 2024. Poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00-17.00.