Meciul pentru creditele în franci elveţieni intră în prelungiri
- Teodora Cimpoi
- 12 octombrie 2016, 00:00
Franci elveţieni în prelungiri. Din lipsă de cvorum, Parlamentul nu a mai dat ieri votul final asupra proiectului privind conversia în lei a împrumuturilor
Câteva zeci de mii de debitori în franci elveţieni au ratat ieri „la mustaţă” ocazia ca Parlamentul să le reducă ratele la bănci. Proiectul de lege privind conversia în lei a soldului rămas din creditele în franci, la cursul din ziua semnării contractului de împrumut, intrase la dezbaterea pe articole în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional. Moţiunea împotriva ministrului Justiţiei i-a gonit însă de la votul final pe mulţi parlamentari, aşa că Legea conversiei a căzut „victimă” colaterală, din lipsă de cvorum. Totuşi, deputaţii au adoptat un amendament potrivit căruia de lege vor beneficia cei ale căror credite au valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elveţieni (CHF) la momentul semnării contractelor de credit şi au eliminat pragul de îndatorare de 50% din venituri.
Creditele în CHF au scos oamenii în stradă în repetate rânduri, după ce ratele au devenit de nesuportat, în urma exploziei cursului de schimb din ianuarie 2015.
În luna februarie a aceluiaşi an, guvernatorul BNR Mugur Isărescu vorbea de existenţa unor grupuri sociale vulnerabile în rândul debitorilor în franci elveţieni.
Datoria, cât salariul
Potrivit acestuia, circa jumătate din numărul debitorilor cu credite în franci elvețieni au venituri lunare nete mai mici de 1.500 lei, iar ponderea creşte până la 75% în cazul debitorilor care au venituri lunare nete mai mici de 2.500 lei. De asemenea, gradul mediu de îndatorare pentru debitorii în CHF crescuse la 92%, faţă de un procent de 64% în decembrie 2008. Potrivit ultimelor date ale BNR, numărul debitorilor în CHF era de 54.615 persoane, în martie 2016, majoritatea luând bani pentru consum. Soldul creditelor era de 6,4 miliarde lei echivalent.
Ceilalţi se simt discriminaţi
O lege specială pentru cei cu datorii în franci îi nemulţumeşte pe cei cu credite în lei sau alte valute, care se consideră discriminaţi. Grupul Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari susţine că legea ar trebui să fie pentru toate valutele, dat fiind că, de pildă, cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006 încoace. În plus, creditarea s-a realizat preponderent în lei, arată o statistică a BNR de la finele lui 2014. Astfel, dintr-un total de 3,5 milioane debitori persoane fizice, 3,2 milioane aveau credite în lei, 428.000 - în euro, 75.400 - în CHF şi 5.000 - în dolari. „Cei care au luat credite în lei, au fost precauţi, îşi plătesc la timp ratele, sunt defavorizaţi în faţa celor care au o voce mai puternică”, a spus ministrul Economiei, Costin Borc.