Parlamentul norvegian a anunțat marți, 1 septembrie, că a fost ținta unui atac cibernetic.
Originea sa este încă necunoscută, iar directorul administrației Parlamentului, Marianne Andreassen, îl califică ca fiind „important": mesageriile mai multor deputați și angajați ai Parlamentului, al căror număr nu a fost comunicat, au fost sparte.
„Analizele noastre arată că au fost descărcate cantități diferite de date", a declarat instituția într-un comunicat. Potrivit Mariannei Andreassen, autoritățile au detectat „anomalii în urmă cu puțin peste o săptămână" și au luat măsuri care să pună capăt intruziunii.
Autoritatea Națională de Securitate (NSMt), un organism norvegian de informații, asistă Parlamentul în ancheta asupra atacului. O plângere a fost depusă și la poliție.
În cotidianul norvegian "Dagbladet", Partidul Laburist - principalul partid de opoziție - a declarat că mai mulți dintre aleșii și angajații săi se numără printre victimele atacului.
„Mă aștept la o inspecție exhaustivă" a securității Parlamentului, a declarat pentru TV2 parlamentarul laburist Fredric Holen Bjordal. În raportul anual de evaluare a amenințărilor publicat la începutul lunii februarie, Serviciul Norvegian de Informații Interne (PST) a avertizat asupra atacurilor cibernetice despre care a spus că „reprezintă o amenințare persistentă și pe termen lung pentru Norvegia".
„Făcând abstracţie de frontiere și fără avertisment, un actor ostil poate provoca daune grave întreprinderilor și infrastructurilor norvegiene". Informații sensibile pot fi „furate sau manipulate", iar infrastructuri esenţiale pot fi „perturbate sau distruse", a precizat PST, potrivit Radio România Actualități