Parlamentul de la Kiev a aprobat un raport care propune ca semnarea acordurilor din 2009 dintre Ucraina şi Rusia în domeniul gazelor naturale, de către fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, să fie considerată un act de înaltă trădare.
Potrivit Comisiei provizorii de anchetă, în momentul autorizării semnării acelor acorduri, pe care Kievul le consideră împovărătoare pentru economia ucraineană, Iulia Timoşenko a ascuns datorii echivalente a 405 milioane de dolari. În plus, comisia o acuză de faptul că nu informase că autorităţile ruse deschiseseră un dosar penal împotriva ei pentru mituirea unor înalţi funcţionari publici ruşi, deşi Moscova a renunţat la acest caz.
Aceeași comisie consideră că infracţiunile comise de liderul opoziţiei ”depăşesc limitele conceptului de abuz de putere”, relatează Agerpres. Tribunalul din Kiev a condamnat-o, în octombrie 2011, pe Iulia Timoşenko la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în afacerea cu gazele ruseşti din ianuarie 2009, când a autorizat, fără aprobarea guvernului, în calitate de prim-ministru, semnarea contractelor de import şi tranzit de gaze naturale din Rusia, la un preţ considerat dezavantajos pentru Kiev. Timoșenko susține că procesul împotriva sa are o ”motivaţie politică”, fiind orchestrat de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi de premierul Nikolai Azarov. UE a apreciat că Iulia Timoşenko nu a beneficiat de un proces echitabil şi a avertizat că acordul de asociere cu Ucraina, a cărui negociere s-a finalizat, nu va fi semnat atât timp cât nu se va soluţiona situaţia fostului premier şi actual lider al opoziţiei.