Parlamentul impune reguli drastice pentru IFN-uri. Dispar dobânzile colosale

Sursa foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Parlamentul României a adoptat pachetul legislativ pentru plafonarea dobânzilor și creditelor contractate de la IFN-uri (Insituții Financiare Nebancare). O măsură fiscală susținută și inițiată de sociali-democrați.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi trei abţineri.

Dobânzile pentru creditele IFN au fost plafoante

Noul act normativ vine în sprijinul clienților români și impune ca IFN-urile să nu perceapă dobâni sau alte taxe care ar face ca suma restituită să depășească dublul valorii totale a creditului împrumutat. Concret, în cazul unui credit de 5.000 de lei, clientul va returna cel mult 10.000 de lei.

Instițuțiile Financiare Nebancare nu vor mai putea adăuga dobânzi penalizatoare sau alte clauze contractuale care să hărțuiască financiar clienții români. Maximul pe care îl vor returna nu va depăși dublul sumei împrumutate.

„Am ajuns la situația aberantă în România în care sunt instituții financiare non-bancare care dau credite cu o dobândă de 8.000 – 10.000, chiar și peste 20.000 la sută. Lucrul acesta e aberant. Am stabilit niște praguri, plafoane, până la care poate să ajungă costurile cu creditarea la IFN-uri”, a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

Parlamentul României. Sursa foto: Lenutaidi | Dreamstime.com

Se elimină dobânzile aberante

Prin această măsură fiscală, PSD urmărește protejarea consumatorilor români în fața practicilor abuzive. Totodată, permite o accesibilitate financiară mai bună. Plafonarea dobânzilor pentru IFN-uri promite în egală măsură, stabilizarea costurilor împrumuturilor și asigură consumatorilor echitate și sustenabilitate.

IFN-urile au fost criticate pentru dobânzile uriașe pe care le percep împovărând clienții. În unele cazuri, rata dobânzii a depășit 20.000%. Într-un alt caz, adus și în atenția ANPC, dobânda ajunsese să fie de 69.457,57%. De asemenea în comunicatul emis de PSD se arată că „în cazurile IFN-urilor băncilor, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) se încadrează, la cele mai importante asemenea instituții, între 20% și 33%. Practic, la 1.000 de lei împrumutați pentru un an, trebuie să dai înapoi 200, respectiv 330 de lei peste cât ai luat”.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Pachetul legislativ adoptat de PSD vine în sprijinul clienților și totodată regelmentează practicile abuzive ale Instituțiiilor Financiare Nebancare. Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu de inițiative ale guvernării Ciolacu, în care regăsim eliminarea speculei, plafonarea adaosurilor pentru alimente precum și insituirea unui plafon pentru energie și gaze.