Evenimentul Zilei > Actualitate > Puciul USL ne-a întors în timp: 5 ANI în 2 LUNI. Parlamentul SFIDEAZĂ cererile Comisiei Europene
Puciul USL ne-a întors în timp: 5 ANI în 2 LUNI. Parlamentul SFIDEAZĂ cererile Comisiei Europene

Puciul USL ne-a întors în timp: 5 ANI în 2 LUNI. Parlamentul SFIDEAZĂ cererile Comisiei Europene

Deşi unele solicitări din Raportul referitor la Justiţie ar fi putut fi soluţionate imediat, parlamentarii au preferat să amâne pentru toamnă tot ceea ce putea fi amânat.

Parlamentul României nu prea se grăbeşte să dea curs acelor solicitări ale Comisiei Europene (CE) care cad în curtea Legislativului.
Deşi cele 11 cerinţe formulate de CE săptămîna trecută se regăsesc şi în Raportul pe Justiţie, dat publicităţii ieri, parlamentarii au reuşit să mai lase din teme şi pentru la toamnă.
Practic, singura modificare în conformitate cu solicitările CE este cea legată de Legea referendumului, astfel încât acesta nu va fi considerat valabil decât dacă se vor prezenta peste 50% dintre românii cu drept de vot.
În schimb, intervalul orar în care se va desfăşura votarea a fost prelungit, aşa că pe 29 iulie românii sunt aşteptaţi la urne de la 07.00 la 23.00.
Avocatul Poporului, mai la toamnă
Deşi una dintre cerinţele CE era "numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv", se pare că acest lucru se va petrece de la toamnă.
Ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că cerut conducerii celor două Camere declanşarea negocierilor între grupurile parlamentare pentru desenarea unui candidat.
Dar, dacă de schimbat pe fostul Avocat al Poporului l-au schimbat într-o singură zi, când a venit vorba despre numirea unui succesor, parlamentarii USL au nevoie de o vară întreagă.
Calendarul negocierilor, aşa cum l-a prezentat ieri preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), arată astfel: până pe 15 august, fiecare grup parlamentar va înainta o propunere; pe 1 septembrie, liderii grupurilor şi preşedinţii celor două Camere vor avea o discuţie în urma căreia se va selecta o singură propunere; candidatul va fi audiat de comisiile juridice reunite şi apoi votat în plen.
Incompatibili toată vara
Parlamentul a mai lăsat pe toamnă şi solicitarea CE privind "adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese".
Două asemenea cazuri se află pe agenda Camerei Deputaţilor, după ce deputatul PC Sergiu Andon a fost declarat incompatibil de ÎCCJ, iar colegul său de la PSD, Florin Pâslaru, a fost găsi de ANI ca fiind în conflict de interese.
PDL a cerut ieri introducerea acestui subiect pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, dar Comisia juridică a refuzat să discute rapoartele, sub pretextul că aşteaptă explicaţii de la ANI, deşi, conform Hotnews, preşedintele Comisiei, Daniel Buda (PDL), a explicat că ANI răspunsese deja că nu are nimic de adăugat.
CCR îşi recuperează o parte din atribuţii
În schimb, Puterea a restituit doar parţial prerogativele Curţii Constituţionale, căreia Guvernul îi luase, prin Ordonanţă de Urgenţă, dreptul de a se pronunţa cu privire la hotărârile Parlamentului. Astfel, deşi Raportul MCV cere textual abrogarea ordonanţei respective, aceasta a fost adoptată ieri de Parlament cu o modificare.
Potrivit acesteia, vor putea fi contestate la CCR hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care "afectează valori şi principii constituţionale", dar nu şi cele care ţin de regulamentele celor două Camere.
Astfel, schimbarea preşedinţilor Camerei sau Senatului nu mai figurează printre temele asupra cărora Curtea se pronunţă. Oricum, însă, CCR îşi declinase competenţa de a analiza aceste teme.
USL nu s-a grăbit nici cu numirea Avocatului Poporului, nici cu cazurile de incompatibilitate din Parlament
Înainte de referendum, Ponta dă bani la primării din Fondul de rezervă
După ce a criticat dur Cabinetele Boc şi Ungureanu pentru că distribuiau resursele financiare din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, în mod discreţionar, Executivul condus de Victor Ponta se pregăteşte să procedeze identic.
Ieri, la punctul trei pe ordinea de zi a şedinţei săptămânale a guvernului, a figurat o hotărâre de guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă către "unele unităţi administrativ teritoriale".
Este vorba de 107,5 milioane de lei. Proiectul ignoră şi legea transparenţei decizionale, pentru că nu a fost publicat cu 30 de zile înainte de adoptarea în şedinţa de guvern, pentru o eventuală dezbatere publică.
Europa cere garanţii pentru a convieţui cu România
Virgil Burlă
Politicienii iresponsabili au dat înapoi România. Câteva decizii controversate au demonstrat că reformele nu sunt ireversibile.

Spre deosebire de anii anteriori când se prezentau punctele forte şi cele slabe ale sistemului judiciar, raportul de ieri pune în discuţie însăşi existenţa statului de drept în cazul României.
Altfel spus, tot ce s-a construit în ultimii cinci ani s-a dărâmat în urma unor decizii politice aberante.
"Deşi prezentul raport analizează ultimii cinci ani în ansamblu, controversele actuale reprezintă o ameninţare gravă la adresa progreselor realizate până acum şi ridică întrebări serioase în ceea ce priveşte viitorul reformelor deja lansate", se arată în raportul elaborat la Bruxelles.
Nemulţumirile vizează în principal faptul că factorii de decizie politici şi din sistemul judiciar nu s-au pus de acord cu numirea noului Procuror Geenral şi procuror şef al DNA, lucru care ar fi demonstrat că se doreşte într-adevăr "instrumentarea strictă şi independentă a cazurilor de corupţie".
Numirea în noul Guvern a unor miniştri cu grave probleme de integritate – în cazul cărora se aşteaptă sau se aşteptau – decizii judecătoreşti a fost un alt motiv al Comisiei Europene de a pune la îndoială capacitatea de înţelegere a politienilor români a valorilor democraţiei.
Concluzia raportului este aceea că "România trebuie să asigure respectarea statului de drept. România va redobândi încrederea partenerilor săi din UE numai dacă demonstrează că statul de drept se situeaza deasupra intereselor de partid şi că reformele sunt ireversibile".
Citiţi şi:

  • RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: "România, pe buza prăpastiei". Vom fi monitorizaţi „la sânge”| LIVE TEXT
  • Crin Antonescu: „Îmi păstrez rezervele în unele privinţe ale acestui raport”
  • Preşedintele ANI: raportul CE demonstrează că reformele nu sunt ireversibile
  • Blaga: Regimul Ponta-Antonescu este singurul vinovat pentru raportul MCV