Capitala Greciei a fost astăzi scena unor noi manifestații violente după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de noul plan de austeritate, ce ar trebui votat în această noapte de către parlamentul grec.
UPDATE 4. 65 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre forțele de ordine și manifestanții adunați pe străzile din Atena, potrivit CNN. 25 dintre victime sunt dintre protestari, iar restul din rândul forțelor de ordine. Cel puțin 30 de manifestanți au fost reținuți de poliție. Mai mult clădiri, printre care și sediul unei bănci, câteva cafenele și sediul unui teatru au fost incendiate în timpul manifestațiilor de la Atena, echipele de intervenție neputând ajunge la fața locului din cauza protestatarilor care au blocat străzile. UPDATE 3: Mii de manifestanţi s-au strâns în centrul Atenei, în piaţa Syntagma, la apelul sindicatelor şi al opoziţiei, pentru a denunța noul plan de austeritate, care urmează să fie votat în această noapte de Parlament, la cererea UE şi a FMI, informează agențiile internaționale.
Poliţia elenă a făcut uz de gaze lacrimogene, pentru a ţine în frâu mulţimea, care arunca cu pietre şi cockteiluri Molotov în faţa clădirii Parlamentului elen, transmite Reuters, care adaugă că surse ale poliţiei au estimat numărul manifestanţilor la 25.000. Sindicaliştii se așteaptă însă ca numărul demonstranților să crească în cursul serii. UPDATE 2: Dezbaterea în plenul Legislativului de la Atena a început în urmă cu puţin timp şi este de aşteptat să dureze până diseară, iar votul va avea loc la miezul nopţii. PASOK, cel mai important partid din coaliţie, şi aliatul acestuia, Noua Democraţie, care susţin pachetul cu măsuri economice, au, împreună, 230 de parlamentari din cei 300. Analiştii consideră că adoptarea proiectului legislativ nu va întâmpina probleme reale. Mii de oameni sunt aşteptaţi să se adune, pentru a doua zi consecutiv, în Atena, pentru a protesta faţă de adoptarea măsurilor, iar poliţiştii şi jandarmii sunt în stare de alertă. UPDATE 1: Zeci de parlamentari greci au ameninţat că vor vota, azi, contra pachetului de măsuri de austeritate, relatează canale locale de televiziune, citate de Ria Novosti. Cabinetul elen a aprobat, ieri, noi măsuri cerute de FMI şi UE pentru a asigura primirea unei noi tranşe de împrumut, de 130 de miliarde de euro. Noile măsuri de austeritate cuprind, între altele, o scădere cu 20 la sută a salariului minim, de la 751 de euro, cât este în prezent, la 600 de euro, şi suprimarea a 15.000 de posturi din sectorul public. Se negociază şi reducerea salariilor în sectorul de stat. Creditorii internaţionali au mai cerut reducerea locurilor de muncă în poliţie şi în armată şi există propuneri de concediere a profesorilor care au contracte temporare de muncă, ca parte a planului de a renunţa la 150.000 de angajaţi din sectorul bugetar până în 2015. Legislativul de la Atena are 300 de parlamentari. Anterior, cei 16 membri ai partidului populist de dreapta LAOS au demisionat din Parlament, în semn de protest faţă de măsurile adoptate, la fel ca şase miniştri şi miniştri adjuncţi care au renunţat la funcţiile lor.
Canalul de televiziune Mega TV a relatat că 20 de membri ai Mişcării Socialiste Panelene (PASOK), care deţine majoritatea în Legislativ, cu 153 de parlamentari, au anunţat că vor vota împotriva pachetului economic, care are nevoie de 151 de voturi pentru a fi adoptat. Sacrificii dureroase "Examinarea şi autorizarea noului program economic al Greciei, pe care parlamentul grec este chemat să îl voteze, constituie o condiţie prealabilă pentru a asigura finanţarea ţării în următorii ani", a reamintit primul ministru Lucas Papademos, într-un discurs de douăzeci de minute la televiziune.
Subliniind că el înţelege "sacrificiile dureroase" pe care trebuie să le facă populaţia Greciei, în schimbul sprijinului financiar acordat de ţările partenere, Papademos a afirmat, din nou, că alegerea opusă, cea a unui faliment, ar fi împins ţara într-un "haos economic incontrolabil şi un vulcan social". Această situaţie ar conduce mai devreme sau mai târziu la ieşirea ţării din zona euro, a mai spus premierul. Criză economică profundă Lucas Papademos a precizat că dacă s-ar fi pus în aplicare reformele cuprinse în program, atunci când situaţia era mai bună, nu s-ar fi ajuns "într-o criză atât de profundă". Mii de oameni au manifestat, săptămâna trecută, contra noului pachet de măsuri de austeritate, pe care Parlamentul trebuie să le aprobe astăzi. "Costul social al acestui program este limitat, în comparaţie cu catastrofa economică şi socială ce ar urma dacă nu l-am adopta", a mai spus prim-ministrul de la Atena, estimând că ţara, cu programul dublu de ajutorare şi reducerea datoriei în schimbul eforturilor de austeritate, "probabil" se va regăsi într-o "dezvoltare viabilă" până în a doua jumătate a anului 2013.