Parlamentul, în chinurile facerii pentru nominalizarea judecătorilor CCR

Parlamentul, în chinurile facerii pentru nominalizarea judecătorilor CCR

Camera Deputaților și Senatul urmează să voteze numele celor doi judecători de la Curtea Constituțională care vor prelua mandatele ce se vacantează în luna iunie. Între timp, Președinția și-a numit, deja, omul. În cazul Parlamentului, candidaturile se depun la comisiile juridice acolo unde candidații vor fi audiați. În cele din urmă, urmează audierea fi nală a celor propuși în cadrul plenului reunit și votul fi nal. Judecătorii aleși depun apoi jurământul. La CCR, expiră mandatele a trei membrii: Maya Teodoroiu, Mircea Ștefan Minea și Petre Lăzăroiu.

Judecătorii CCR sunt numiți politic: trei de Senat, trei de Camera De putaților și trei de pre ședintele României. Klaus Iohannis a decis, ieri, cine îl va înlocui pe Lăzăroiu.

Dacă în cazul celor două Camere procedurile sunt mai complicate, în cazul judecătorului numit de președinte este foarte simplu. Președintele îi numește, dar este răspunzător de selecția făcută. Judecătorii CCR sunt înalți funcționari publici, nu judecători în sensul de magistrați. Ei se bucură de imunitate, o formă de protecție împotriva abuzurilor. Aceștia nu pot fi arestați sau trimiși în judecată, decât cu aprobarea instituției care a făcut numirea, adică, Camera Deputaților, Senatul sau Președintele.

Mandatul judecătorilor CCR este de nouă ani. Petre Lăzăroiu a fost numit, în 2008, de Traian Băsescu, Mircea Ștefan Minea a fost numit, în 2009, de Camera Deputaților cu majoritate PDL. Maya Teodoroiu i-a luat, în 2015, locul lui Toni Greblă, care a demisionat, în urmă unui scandal de corupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile partidelor

Ieri, PNL a decis în forurile de conducere numele pe care le vor propune la CCR. Este vorba despre deputatul Ioan Cupșa și senatorul Daniel Fenechiu. Este singurul deputat liberal care, în ianuarie acest an, a votat legea prin care deținuții pot fi eliberați mai repede. Apoi, a declarat că a încurcat butoanele.

Și USR a anunțat nominalizările: Mircea Ursuta, profesor de la Oradea, care a fost unul dintre avocații care au contribuit decisiv la câștigarea proceselor împotriva firmelor Gabrielei Firea și avocatul Vlad Ștefan din București, cu experiență semnificativă în ceea ce înseamnă apărarea statului de drept și contencios administrativ. Ambele propuneri îndeplinesc criteriile de vechime și criteriile prevăzute de lege.

 Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, pentru EVZ, că a fost contactat de reprezentanți ai USR și PNL, care au cerut sprijin pentru candidații proprii, însă a precizat că se mai gândește.

Din partea PSD, este un interes crescut pentru CCR, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea fiind interesați. Cu toate acestea, surse EVZ au precizat că mult mai probabil, la Senat, nominalizatul va fi Cristian Deliorga. Pentru Cameră, încă se mai negocia aseară. Fostul avocat al poporului, Gheorghe Iancu, a anunțat că își depune și el candidatura, dar nu este susținut de PSD.

 

Recompensă pentru demisie

Ieri, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Siminei Tănăsescu, judecător la CCR în locul lui Petre Lăzăroiu. Dintre toți președinții, Iohannis a sesizat de cele mai multe ori CCR. În luna iunie, anul trecut, Administrația Prezidențială anunță că Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, a demisionat în urmă scandalului provocat de demersurile acesteia pe lângă judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu. Concret, Simina Tănăsescu s-ar fi întâlnit cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu și a făcut presiuni asupra lui, amenințându-l cu revocarea. Toată această poveste a avut loc în contextul deciziei CCR care îl obliga pe președinte să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.