Parlamentul European recomandă integrarea României şi Bulgariei în Schengen. Olanda spune "NU"

Olanda nu va fi convinsă de rezoluţia adoptată, azi, de Parlamentul European să accepte, în acest moment, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schegen, a declarat, pentru Agerpres, eurodeputatul olandez Wim van de Camp (PPE), a cărui ţară s-a opus, alături de Finlanda, aderării celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie.

Parlamentul European a adoptat, azi, cu largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă care recomandă tuturor statelor membre să adopte decizia de a extinde spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria, strict pe baza procedurilor şi acquis-ului Schengen şi apreciază că nu se pot impune criterii suplimentare statelor membre aflate deja în proces de aderare la spaţiul Schengen. MAE salută rezoluţia Ministerul român de Externe salută adoptarea noii Rezoluţii a Parlamentului European, care reconfirmă sprijinul acestuia pentru extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. "Votul favorabil transmite un mesaj politic ferm, de susţinere a aderării cât mai rapide a ţării noastre la Schengen, în baza Tratatului de Aderare şi a acquis-ului şi procedurilor caracteristice acestui spaţiu", notează comunicatul MAE. Oficialii români spun că eforturile deja depuse de România pentru securizarea frontierelor externe ale UE sunt recunoscute, fiind făcut un apel ferm ca toate statele membre să îşi onoreze angajamentele asumate.

MAE salută şi faptul că grupurile politice şi parlamentarii europeni, în general, au avut o atitudine constructivă şi principială. Au recunoscut nivelul avansat al pregătirii României şi au declarat deschis susţinerea pentru aderare. Respectarea promisiunii Plenul Parlamentului European a cerut statelor membre UE să-şi respecte angajamentele juridice privind criteriile de aderare la spaţiul european de liberă circulaţie şi să nu cedeze în faţa tendinţelor populiste, reafirmând, totodată, că cele două ţări au implementat pe deplin acquis-ul Schengen. "Mă aştept să influenţeze acele ţări care s-au opus, adică Olanda şi Finlanda, de a ridica interdicţia, pentru ca România şi Bulgaria să intre în ceea ce este o expresie extrem de substanţială a ambiţiei politice a Uniunii Europene", a declarat, pentru Agerpres, eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. Standard dublu, incorect

"România şi Bulgaria nu au fost tratate corect şi există un standard dublu în ceea ce le priveşte. Aşadar, sunt hotărât să susţin cazul, aşa cum majoritatea Parlamentului European a susţinut cazul României şi Bulgariei, pentru a face posibilă aderarea lor cât mai rapidă în zona de liberă circulaţie a persoanelor, care este o expresie a dimensiunii politice a Uniunii Europene" , a afirmat el.

"Dimensiunea politică a Uniunii Europene nu priveşte doar euro sau piaţa unică, ci este vorba de oameni, cetăţeni care să circule liber, fără graniţe interne. Bulgaria şi România au făcut ceea ce aveau de făcut, aşadar au dreptul să intre în spaţiul Schengen", a mai declarat Lopez Aguilar.

El a afirmat totodată că înţelege "frustarea atât de multor oameni din Bulgaria şi România" şi a dat asigurări că Parlamentul European le susţine cauza. Eurodeputatul spaniol a criticat pe de altă parte Consiliul, pe care l-a acuzat că "nu şi-a îndeplinit sarcina care îi revenea".

Fără mize politice interne

La rândul său, eurodeputatul german Manfred Weber, vicepreşedinte al grupului PPE, a declarat pentru Agerpres că rezoluţia PE constituie ''un semnal politic către Consiliu că nu vom accepta ca statele membre să joace mize politice interne la nivel european''.

''Grupul PPE consideră că Bulgaria şi România sunt deplin pregătite pentru aderarea la Schengen, aşa cum au confirmat de fapt şi rapoartele de evaluare elaborate de experţii europeni. Credem că acum este o problemă de corectitudine ca celor două state să li se ofere posibilitatea de a adera la spaţiul Schengen'', a spus Weber.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), reunit la 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în urma opoziţiei deschise exprimate de Olanda şi Finlanda. Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ în acest proces. Avizul pozitiv al PE în acest dosar a fost deja dat la începutul lunii iunie, când a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE). CITIŢI ŞI:

  • Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, amânată. Polonia anunţă eşecul discuţiilor
  • Olanda se opune aderării în etape a României la Schengen