Parlamentul European îl întreabă pe premierul bulgar ce-i cu “Barcelonagate” și sertarul de bani

Parlamentul European îl întreabă pe premierul bulgar ce-i cu “Barcelonagate” și sertarul de bani

Guvernul și Parchetul de la Sofia trebuie să răspundă la alte 29 de întrebări incomode. Publicația bulgară Duma are toate detaliile!

Parlamentul European (PE) a trimis o serie de întrebări incomode procurorului-general al Bulgariei, Ivan Gheșev, iar unele se referă la “Barcelonagate” și sertarul de bani de la reședința Boiana. Sunt 29 de întrebări adresate premierului Boiko Borisov, ministrului de justiției și guvernului. Borisov și Gheșev au ratat interpelarea în Grupul special pentru monitorizarea democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, în Parlamentul European, la 28 august, și și-au trimis adjuncții, dar întrebările le-au fost trimise de la distanță.

Grupul din PE, care face parte din Comisia pentru Justiție și Afaceri Interne, îl întreabă pe Gheșev dacă Parchetul bulgar lucrează la o anchetă privind spălarea de bani legată de casa din Barcelona. Se face referire la articolele din presa spaniolă care fac conexiunea între Borisov și un sistem de spălare de bani din Spania. "Procuratura bulgară lucrează la acest caz, dat fiind că a primit un semnal privind cazul în 2019. Dacă da – în ce etapă este ancheta?", vor să afle cei din PE. Ei întreabă dacă există vreo verificare din cauza înregistrărilor în care o voce asemănătoare cu cea a primului ministru Borisov amenință că „îi dă foc” unui politician din opoziție - Elenei Yoncheva. "Bulgarii au asistat la diferite înregistrări și fotografii în presă. Dar nu toate sunt anonime, unele au fost trimise la Parchet, deși sunt parte din anchete, iar altele - înainte de a se ajunge la anchete. Cum apreciați această practică?", întreabă europarlamentarii în legătură cu fotografiile și înregistrările lui Borisov ajunse în spațiul public.

O întrebare adresată guvernului este legată de decizia nepusă în aplicare a Curții Europene a Drepturilor Omului din 2009 în dosarul „Kolevi împotriva Bulgariei”, care vorbește de problema cu procurorul general necontrolat. Printre întrebări este și propunerea din proiectul pentru o nouă Constituție - justiția să aibă dreptul de a propune legi, subliniind că în majoritatea țărilor, ea doar le aplică, pentru a respecta separarea puterilor. Eurodeputații doresc, de asemenea, să știe de ce se propune ca președintele țării să nu joace niciun rol în procedura de numire a unui procuror general și a președinților celor două instanțe supreme.

Există, de asemenea, o întrebare despre starea mass-media în Bulgaria, sunt menționate și semnale din partea jurnaliștilor care se plâng de amenințări. De aceea, PE întreabă ce va face guvernul pentru a spori transparența asupra proprietății și pentru a garanta securitatea jurnaliștilor. Eurodeputații doresc, de asemenea, să știe dacă procurorul general este dispus să corecteze informațiile false postate pe site-ul Procuraturii, conform cărora audierea din PE a fost din inițiativa lui. (DUMA)

https://duma.bg/ep-pita-geshev-i-borisov-za-barselona-i-chekmedzheto-s-pari-n222951

Traducerea:Rador

Ne puteți urmări și pe Google News