Parlamentul European, decizie de ultimă oră legată de aderarea Republicii Moldova la UE

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova se află cu un pas mai aproape de a intra în Uniunea Europeană. Totul după ce Parlamentul European a votat rezoluția legată de începerea negocierilor de aderare. Termenul limită în acest sens este sfârșitul anului.

Parlamentul European a cerut începerea negocierilor vizavi de aderarea Republicii Moldova în UE. Rezoluția fost votată chiar astăzi fiind inițiată de către euro deputatul PNL, Siegfried Mureșan. Astfel, statul vecin ar putea intra în seria negocierilor până la finalul acestui an.

Parlamentul European a cerut începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova

Rezoluția fost supusă votului astăzi în plenul Parlamentului European. În urma procedurii au fost declarate 448 de voturi  „pentru” și 45 „împotrivă”. Totodată, 43 de europarlamentari s-au obținut în acest sens.

Conform rezoluției, Consiliul European și Comisia Europeană ar trebui să înceapă negocierile de aderare ale Republicii Moldova până la finalul anului.

Sursa: arhiva EVZ

Inițiativa a fost adoptată după propunerea deputatului European din partea PNL, Siegfried Mureșan. Acesta este și președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

"Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a precizat deputatul european.

 

Odată cu rezoluția se cere și o creștere a sprijinului financiar dar și tehnic oferit Republicii Moldova.  Ajutorul are ca scop gestionarea situațiilor ce țin de contextul războiului din Ucraina.

Maia Sandu, Sursa: Facebook

Eurodeputatul PNL a solicitat și relocarea către statul vecin a fondurilor programate pentru Ucraina în intervalul 2024-2027. Cu toate acestea, banii nu vor putea intra în conturile Republicii Moldova până când UE nu va adopta un nou instrument financiar destinat Ucrainei.

Conform estimărilor, în urma acestei proceduri ar urma să ajungă în Republica Moldova peste 600 de milioane de euro.

Corina Crețu a susținut recent aceeași cauză în plenul Parlamentului European. Eurodeputatul a precizat că Republica Moldova este pregătită pentru un aderarea la UE.