Funcția de secretar general al Parlamentului din Republica Moldova a fost ocupată de Igor Talmazan. Igor Grosu, președintele Legislativului de la Chișinău, a dat undă verde pentru numirea în funcție.
Igor Talmazan este jurist la bază. El a fost director al Serviciului Vamal și Secretar general al Guvernului. Pe de altă parte, și-a desfășurat activitatea în calitate de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat, viceministru al Mediului și șef al Corpului de Control al prim-ministrului. În anul 2021, Igor Talmazan a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Igor Talmazan, noul secretar general al Parlamentului din Republica Moldova
Potrivit Regulamentului instituției din Basarabia, secretarul general se numește în funcție de Președintele legislativului, cu consultarea prealabilă a Biroului permanent și cu avizul Comisiei juridice, numiri și imunități.
Tamara Gheorghița, cea care a ocupat funcția de Secretar general în intervalul septembrie 2021 – iunie 2024, va fi Secretar general adjunct al Parlamentului, după cum notează moldpres.md.
Altfel, săptămâna trecută, Maia Sandu, președintele țării, a semnat decretul ce vizează începerea negocierilor de aderarea ale țării la Uniunea Europeană (UE).
La ședința ținută de Comisia Națională pentru Integrare Europeană, șefa statului a pus în discuție poziția generală de negocieri a Moldovei, ce urmează a fi aprobată vineri de Guvern, și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef.
Maia Sandu a semnat un decret fundamental
„Azi am semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE. R. Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a R. Moldova stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară - să pregătim R. Moldova pentru aderare până în 2030”, a afirmat Maia Sandu.
Basarabia, membră a Uniunii Europene, este „singura cale de dezvoltare prin care va fi asigurată pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”.