Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis. Ce se întâmplă cu Aeroportul din Chișinău

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis. Ce se întâmplă cu Aeroportul din ChișinăuAeroportul Chișinău / Sursa foto: Aeroportul Chișinău

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis, joi, că amendamentul de includere a aeroportului din Chișinău în lista obiectelor care nu pot fi privatizate este unul neconstituțional.

Magistrații au dat acest verdict după ce au examinat cererea unui grup de deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au contestat modificările respective la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Curtea Constituțională din Republica Moldova, decizie importantă

Amendamentele prevedeau că, prin derogare de la dispozițiile legislației în vigoare, decizia de a include o instalație sau o întreprindere de stat pe lista instalațiilor care nu fac obiectul privatizării poate fi adoptată de către parlament chiar și în absența unei propuneri a guvernului, dacă instalația respectivă este importantă pentru securitatea statului în conformitate cu articolul 5 din Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor importante pentru securitatea statului sau dacă întreprinderea de stat funcționează într-unul dintre domeniile importante pentru securitatea statului, prevăzute în Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor importante pentru securitatea statului.

Un alt amendament a stipulat că excluderea de pe lista obiectelor care nu fac obiectul privatizării a obiectelor și a întreprinderilor de stat prevăzute în amendamentul menționat mai sus va fi efectuată de către Parlament exclusiv pe baza unei propuneri a Guvernului însoțită de o justificare economică, bugetară, socială și juridică, precum și de o justificare referitoare la absența riscurilor pentru securitatea statului. Partidul Socialiștilor a salutat decizia Curții Constituționale.

După cum au spus cei care au inițiat sesizarea adresate Curții Constituționale, amendamentul a fost adoptat cu încălcarea termenelor de înregistrare în Parlament, fără prezentarea unei expertize și a unui aviz al Guvernului, fără consultări publice. Mai mult, proiectul de modificare a legislației a fost înregistrat cu o zi înainte ca legea să fie adoptată în lectură finală. Amendamentul a schimbat complet conceptul proiectului inițial și ar fi trebuit să fie examinat și adoptat în două lecturi, conform infomarket.md.