Parlamentul de la Sofia a decis. Cetățenia bulgară se acordă cu o condiție specială

Parlamentul de la Sofia a decis. Cetățenia bulgară se acordă cu o condiție specială Cunoașterea limbii bulgare, necesară pentru a obține cetățenia bulgară. Sursa Foto -Dreamstime

Cu 154 de voturi „pentru” și 22 de „abțineri”, Parlamentul de la Sofia a aprobat în primă lectură amendamente la Legea cetățeniei bulgare, propusă de Consiliul de Miniștri, prin care introduce obligativitatea ca solicitanții de cetățenie bulgară să vorbească şi limba ţării.

Cu 154 de voturi „pentru” și 22 de „abțineri”, Parlamentul de la Sofia a aprobat în primă lectură amendamente la Legea cetățeniei bulgare, propusă de Consiliul de Miniștri, prin care introduce obligativitatea ca solicitanții de cetățenie bulgară să vorbească şi limba ţării.

Condiții pentru dobândirea cetățeniei bulgare

Condiția se va aplica celor care solicită să dobândească cetățenia bulgară pe baza originii lor bulgare, care reprezintă cel mai numeros grup dintre toți solicitanții, precum și persoanelor al căror părinte a dobândit cetățenia bulgară sau a murit ca cetățean bulgar. Se preconizează că această cerință nu se va aplica persoanelor care dobândesc cetățenia bulgară pe baza adopției de către un cetățean bulgar.

Un alt text prevede posibilitatea retragerii cetățeniei bulgare în cazurile de prejudiciu adus sistematic și deliberat prestigiului Bulgariei, instituțiilor bulgare și intereselor naționale printr-un discurs instigator la ură sau comiterea unui act de ură împotriva statului bulgar, a cetățenilor acestuia și/sau a unei comunități bulgare din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se propune ca la Consiliul pentru Cetățenie să fie audiată persoana pentru care s-a făcut o propunere de revocare a naturalizării, iar scopul este să se garanteze că decizia de privare de cetățeniei nu este una arbitrară.

Sofia, Bulgaria- Dreamstime

Ceremonie solemnă

Proiectul de lege prevede ca certificatele pentru dobândirea cetăţeniei bulgare să fie înmânate în cadrul unei ceremonii solemne, care va avea loc în Ministerul Justiţiei sau în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Bulgaria în străinătate.

Schimbările au fost salutate de majoritatea grupurilor parlamentare. Deputaţii de la Vâzrajdane/Renaşterea au prezentat chiar date conform cărora, în 2023, 97% din cererile de cetățenie depuse au fost pe bază de origine bulgară.

Deputatul Petăr Petrov a menționat că această modificare a legii va limita posibilitatea ca aceste cereri să fie depuse de către solicitanți care au ca unic scop migrarea în Uniunea Europeană sau votul în alegeri.  Totuși, el a subliniat că una dintre problemele majore pentru obținerea cetățeniei bulgare este numărul mare de cereri - anul trecut au fost doar 23.000, care nu au putut fi procesate în termenele stabilite de lege.

Dosarele sunt amânate pentru dobândirea cetățeniei bulgare

Petrov a criticat Ministerul Justiției, care, potrivit acestuia, nu respectă legea, iar hotărârile pe dosare durează în medie doi ani. Majoritatea dosarelor sunt amânate în detrimentul „dosarelor corecte care nu trebuie amânate”, a subliniat deputatul. Potrivit acestuia, nu există control judiciar asupra pronunțării privind dosarele.

Din partea coaliţiei Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată, proiectul de lege a fost comentat doar de deputata Deniţa Simeonova, care a declarat că, în paralel cu modificările legate de cerința de a stăpâni limba bulgară, ar trebui să se lucreze intens și la dezvoltarea unei reţele de şcoli de duminică în străinătate, precum şi la condiţii financiare adecvate pentru detaşarea pe termen lung a profesorilor în străinătate.

Nici liderul formaţiunii Democraţi pentru o Bulgarie Puternică, Atanas Atanasov, nici deputatul Kristina Petkova nu au luat atitudine față de proiectul de lege, iar ei în ultimele săptămâni au anunțat că se derulează scheme de acordare de cetățenie bulgară.

Spionii ruși, infiltrați în Europa

Atanasov a vorbit despre un canal condus de cetățeanul rus Gleb Mishin, prin care oameni din serviciile de informații ale Rusiei se infiltrează în Europa.

Potrivit acestuia, cetăţenia bulgară a fost acordată pe baza unor documente false şi asta s-a făcut cu ştirea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS).

Petkova a afirmat că o lacună în lege permite pătrunderea influenței ruse în Bulgaria. Acest lucru s-a întâmplat când străinii au primit cetățenia bulgară datorită unor merite. Mulţumită informațiilor prezentate de Atansov și Petkova, Parlamentul de la Sofia a creat o comisie temporară care va verifica faptele și circumstanțele din jurul activității lui Gleb Mishin.

Articol de Raliţa Ficeva Dvevnik  Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA