Parlamentul a votat! Procedura adopției va fi simplificată. Ce se schimbă

Parlamentul a votat! Procedura adopției va fi simplificată. Ce se schimbă

Potrivit unui nou proiect de lege votat în unanimitate de către Parlament, procedurile privind procesul de adopție ar putea fi simplificate. Legea urmează să intre în vigoare după ce va fi promulgată de Președinte prin decret prezidențial.

Potrivit noii legi, un copil va putea fi declarat adoptabil fără a mai fi nevoie de acordul rudelor de până la gradul 4, ci doar de al părinților. În schimb, rudele vor avea prioritate la adopție. Familiile adoptive vor avea parte de aceleași beneficii ca și familiile biologice. În plus, va fi acordat un stimulent financiar celor care vor adopta copii considerați cu vârste mai mari sau care suferă de dizabilități. Vor fi asigurate și fonduri pentru tratamentele medicale ale acestora din urmă.

Părinții biologici nu vor mai putea interveni

Același manager de caz va fi desemnat în cazul fraților din sistemul de protecție specială. Iar părinții adoptivi care au adoptat deja un frate dobândesc, și ei, prioritate, la potrivirea cu ceilalți frați din sistemul de protecție a copilului. Cei care își doresc să adopte trebuie să știe și că atestatul de familie adoptatoare va fi prelungit de la 2 la 5 ani, iar părinții biologici nu vor mai putea interveni asupra unei adopții deja efectuate de 6 luni.

Situația adopțiilor în prezent

În România exista circa 57.000 de copii în sistemul de protecție, conform datelor oficiale făcute publice de către Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cei mai mulți victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite în familia biologică. Dintre aceștia, numai aproximativ 3.250 de copii sunt declarați adoptabili, adică doar 5,7% din numărul total, iar procentul copiilor care ajung să fie și adoptați nu depășește 2% în decursul unui an, potrivit ultimelor statistici. În 2017 puțin peste 3000 de persoane aveau atestatul necesar adopției și puțin peste 1000 persoane au și adoptat copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această rată extrem de scăzută a adoptare a copiilor instituționalizați din România indică existența unor posibile probleme de ordin structural și funcțional în sistemul de protecție care trebuie neapărat rezolvate.